Статті

Вакцина проти акне може стати реальністю

31/08/2018

Вакцина, яка  раз і назавжди позбавила б від обридлих прищів, – заповітна мрія майже кожного підлітка. На жаль, до її втілення ще далекувато, але перші кроки вже зроблено!

Акне вульгаріс – це запальне захворювання шкіри, яке виникає внаслідок змін у сальних залозах. На шкірі утворюються запалені вузлики, які часто нагноюються. Найчастіше страждають підлітки в період статевого дозрівання, але й серед дорослих чимало пацієнтів з акне. Це – косметична проблема, але вона може спричиняти серйозні психологічні наслідки, сприяти розвитку невпевненості в собі, ускладнювати соціальне життя. На акне страждають сотні мільйонів людей у всьому світі, тому лікарі-дерматологи не припиняють шукати ефективне лікування.

Головним винуватцем захворювання вважають бактерію Cutibacterium acnes (раніше її називали Propionibacterium acnes). Цей мікроорганізм мешкає на шкірі практично в кожного з нас, але запалення викликає далеко не завжди. З огляду на складність етіології акне, лікування антибіотиками часто є неефективним, та ще й чинить побічну дію. Тяжкі випадки акне намагаються лікувати гормональними засобами або ізоретиноїном (похідним вітаміну А), але ці засоби також не ідеальні – вони не завжди ефективні, а коли працюють, то не забезпечують довготривалого ефекту. В результаті значна частина пацієнтів з акне не може впоратися з проблемою.

Лікарі з Університету Каліфорнії (Сан-Дієго, США) вже кілька років намагаються створити ефективну вакцину проти акне. І нарешті, вони опублікували перші обнадійливі результати, отримаані в тестах на мишах.

subscribe

Було знайдено, що C. acnes виділяє токсин, який отримав складну назву – фактор Крісті-Аткінса-Манча-Петерсона (CAMP). Цей фактор спричиняє запалення, схоже з акне, у мишей. Бактерії, позбавлені САМР шляхом генетичних модифікацій, запалення практично не викликали. Тому саме САМР був обраний для вакцинації лабораторних тварин. Тести показали, що вироблення у мишей антитіл проти САМР знижує запалення та значно зменшує прояви акне.

Наступним кроком буде випробування вакцини у людей.

* Wang Y, Hata TR, Tong YL et al. The Anti-Inflammatory Activities of Propionibacterium acnes CAMP Factor-Targeted Acne Vaccines // Journal of Investigative Dermatology, Published online: July 02, 2018. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jid.2018.05.032

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ