Статті

Важливо знати, хто вас обслуговує в аптеці!

11/06/2019

АПАУ постійно інформує населення стосовно того, на що варто звертати увагу під час візиту за ліками в аптеку. Адже часто про ті чи інші ліки пацієнти запитують саме в аптечного працівника і дуже важливо, щоб консультацію надавала людина з досвідом – фахівець. Про це в розмові з директором Аптечної професійної асоціації України, професором, доктором фармацевтичних наук Володимиром Руденком

– Аптекарям часто доводиться консультувати хворих? Мають вони таке право чи це прерогатива лікаря?

– Люди насправді дуже часто запитують поради в аптекарів. АПАУ нещодавно проводила в соцмережах опитування щодо того, до кого в першу чергу звертається пацієнт, перед тим як придбати ліки в аптеці. Так от, 5, 9% з числа опитуваних відповіло, що купують ліки рекламу яких бачать у ЗМІ, 17,6% займаються самолікуванням, 37, 3% йдуть за рецептом чи консультацією до лікаря і 39, 2% консультуються з провізором аптеки, купуючи безрецептурні препарати.

Щодо того можуть чи не можуть – якщо це безрецептурні препарати, то можуть консультувати і надавати фармацевтичні послуги. Наші фахівці вчать та знають про ліки все, деякі аптеки самі виготовляють ті чи інші лікарські препарати. Але, зрозуміло, що перед тим, як приймати ліки, важливо все таки відвідати кабінет лікаря, обстежитися. Бо самолікування не завжди має позитивні наслідки для здоров’я.

– А як звичайна людина, зайшовши в аптеку, може дізнатися, що її обслуговує саме провізор?

– При відвідуванні аптеки, пацієнт має звернути увагу на бейджик фахівця, який його обслуговує. Відпускати лікарські засоби мають право виключно фахівці з освітою провізора чи фармацевта. Саме на бейджику має бути вказано, окрім імені та прізвища, ще й кваліфікація. Якщо там інша інформація – ця людина не має права відпускати лікарські засоби. Тим паче, давати поради щодо їх придбання чи використання.

В ситуації, коли вас намагається обслуговувати такий «спеціаліст», вам необхідно звернутися до керівника аптеки з повідомленням про це (написати скаргу) або в регуляторні органи. Відвідувачі аптек мають повне право вимагати, аби їх обслуговували фахівці з професійною освітою.

– У чому різниця між провізором та фармацевтом? 

– Перш за все, це рівень освіти. Кваліфікацію «Провізор» отримують фахівці, які закінчили вузи 3-4 рівня акредитації (факультети медичних вищих навчальних закладів або НФАУ), а фармацевта – 1-2 рівень (коледжі, медучилища). Зауважу, що фахівці з освітою фармацевта не можуть займати всі ті посади в аптеках, на яких мають працювати лише провізори.

Але загалом у міжнародній практиці багатьох країн світу існує професія виключно фармацевта (аналогічна провізору) та помічника фармацевта або фармакотехніка (аналогічно фармацевту).

– Чи можуть в аптеці працювати люди із медичною освітою?

– В  аптеці обов’язково мають працювати фахівці не з медичною, а з фармацевтичною освітою, які надають фахові фармацевтичні послуги та здійснюють фармацевтичну опіку пацієнта. Жодна комп’ютерна програма не може замінити таких фахівців. Разом з тим, кожен фахівець із фармосвітою має вміти професійно використовувати спеціальні комп’ютерні програми та працювати з сучасною комп’ютерною технікою. Адже час не стоїть на місці. Сьогодні з’явилося багато сучасних автоматизованих програм, діє електронний рецепт тощо.

Вистачає в Україні спеціалістів у цій галузі?

– Наразі кількість аптек в Україні постійно росте. Станом на 1.01.2019 р в Україні, за інформацією тижневика «Аптека», налічувалося 20,6 тис. торгових точок (16,4 тис. аптек і 4,2 тис. аптечних пунктів). Їх кількість постійно збільшується. Тому існує потреба у додатковій кількості фахівців з профільною освітою, які мають право  працювати в аптеках.

subscribe

Чи проводяться перевірки працівників аптек? Як вони відбуваються?

– Відповідно до чинного законодавства, Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками визначено як основний регуляторний та контролюючий орган у фармацевтичній галузі. Ця служба проводить передліцензійні планові та позапланові перевірки аптек.

Якщо заявник відповідає вимогам Ліцензійних умов, то йому видається ліцензія на такі види фармацевтичної діяльності як виробництво, імпорт, оптову та роздрібну торгівлю, а також ліцензію на обіг наркотичних лікарських засобів, залежно від поданої заяви.

Виходячи з вимог ліцензійних умов та інших нормативних актів, які регулюють аптечну діяльність, ця служба контролює якості лікарських засобів та професійну діяльність аптек, у тому числі й кваліфікацію працівників аптек.

– На часі вступна пора для випускників освітніх закладів. Тож цікаво почути, в яких українських  вузах можна отримати фармацевтичний фах?

– Фармацевтичну освіту в Україні зараз можна отримати у Національному фармацевтичному університеті (Харків) і на 17 фармацевтичних факультетах різних вузів. 6 установ готують фахівців за напрямом підготовки «Промислова фармація». Фахівців середньої ланки (фармацевтів) готують 32 вищих медичних навчальних заклади 1-2 рівнів акредитації (медичні училища та фармацевтичні коледжі).

Джерело: прес-служба АПАУ

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ