Статті

Великі тату порушують терморегуляцію

28/09/2020

Татуювання порушує роботу потових залоз, тому у людей, у яких татуювання займає значну площу шкіри, спостерігаються проблеми з терморегуляцією, які можуть розглядатися як серйозна побічна дія татуювання

Виділення поту потовими залозами грає ключову роль у терморегуляції організму. Потових залоз у шкірі дуже багато – до кількох сотень на квадратний сантиметр. Під час нанесення татуювання, тобто введення барвника в термальний шар шкіри, залози пошкоджуються і працюють гірше ніж на шкірі без тату.

Вчені дослідили, як змінюється потовиділення на ділянках шкіри з нанесеним татуюванням у групи добровольців. Учасників експерименту в спеціальних костюмах поступово нагрівали, аби викликати інтенсивне потовиділення. При цьому вимірювалася кількість поту, що виділився, та температура на ділянках шкіри із татуюванням або без нього.

Еккринові залози на ділянках шкіри із татуюванням або без нього активувалися одночасно, однак перші виділяли поту значно менше, ніж другі, та, відповідно, перегрівалися.

Читайте також: Татуаж: давайте взвесим ‘за’ и ‘против’

Автори дослідження вважають, що невеликі за розміром татуювання не впливають на загальну здатність організму підтримувати оптимальну температуру. Що стосується великих за розміром татуювань, то вони можуть відчутно вплинути на потовиділення та терморегуляцію. У спекотному середовищі у осіб із татуюваннями, що охоплює значну поверхню тіла, може спостерігатися перегрівання організму.

Побічні ефекти татуювання виявляють вже не вперше. Так, встановлено, що дрібні частинки чорнил проникають у кровоносну та лімфатичну системи та самостійно, або в макрофагах мандрують у лімфатичні вузли, де й накопичуються. Іноді це може викликати збільшення та ущільнення лімфовузла, яке за симптомами схоже на лімфому. Також з’ясувалося, що під час татуювання, судинами мандрують не тільки чорнила, а й металеві наночастинки, що «злущуються» з голки в процесі нанесення тату.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
* Luetkemeier MJ, Allen D, Huang M et al. Skin tattooing impairs sweating during passive whole-body heating // Journal of Applied Physiology, 2020, 03 Sept 2020. https://doi.org/10.1152/japplphysiol.00427.2019

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ