Статті

Відкрито еру інноваційних антикоагулянтів

08/11/2011

Інсульт — одна з найбільших проблем світової системи охорони здоров’я. Щороку він уражає біля 15 млн людей і призводить до інвалідизації, а також є однією із причин зростання смертності у світі — за рік від нього помирає близько 5 млн осіб. На сьогодні проблема попередження та лікування інсульту є настільки актуальною, що Україна не може стояти осторонь від пошуку нових препаратів та методик профілактики й лікування інсульту. Про останні здобутки у цій сфері говорилося на нещодавній науково-практичній конференції «Профілактика ускладнень у пацієнтів з фібриляцією передсердь: нові можливості»

Останні прогнози науковців, на жаль, невтішні: у майбутньому частота інсультів зростатиме, відповідно, збільшиться і смертність. Ця перспектива чекає й на українців, до того ж, в Україні частіше, ніж в інших розвинених країнах реєструють випадки геморагічного інсульту. Якщо в більшості країн на 7 ішемічних припадає 1 геморагічний інсульт, то в нас це відношення становить 4 до 1. Ускладнює ситуацію також і те, що в Україні поширена захворюваність на артеріальну гіпертензію, але мало хто регулярно вимірює свій артеріальний тиск і вчасно звертається по допомогу до лікарів.

Багато інсультів зумовлені різноманітними захворюваннями серця, зокрема, і фібриляцією передсердь (ФП). ФП — найбільш поширене хронічне порушення серцевого ритму. Воно небезпечне тим, що згусток крові, який формується в лівому передсерді, може потрапити у головний мозок й призвести до інсульту. Як розповіла Тамара Міщенко, професор, завідувачка відділу судинної патології головного мозку НДІ неврології, психіатрії і наркології, доктор медичних наук, 10% випадків інсульту викликані саме такими тромбами. Ці згустки більші за ті, що зазвичай формуються в судинах, тому крововилив у мозок на фоні ФП протікає важче і супроводжується різними ускладненнями.

— Основне завдання, яке стоїть перед неврологами, кардіологами, сімейними лікарями — попередити розвиток інсульту в пацієнтів, які страждають на ФП, — сказала Т. Міщенко. — Нині це роблять, використовуючи переважно антитромбічні засоби.

З тим, що попередження інсультів — вкрай важливе питання, погоджується Олег Сичов, професор, президент асоціації аритмологів України, керівник відділу аритмії серця ННЦ «Інститут кардіології ім. М.Д. Стражеско» АМНУ, доктор медичних наук. Він розповів, що на різні форми ФП страждає 2,4% людей працездатного віку, тому на європейському конгресі кардіологів були прийняті рекомендації щодо лікування таких хворих. У документі, зокрема, зазначено, що назначати антитромбічні препарати треба всім пацієнтам, не зважаючи на метод відновлення синусового ритму.

— У цих рекомендаціях є й спеціальні шкали, за якими можна визначити можливість утворення тромбу в пацієнта, — акцентував О. Сичов. — Про існування ризику свідчать похилий вік пацієнта, а також такі захворювання, як артеріальна гіпертензія, серцева недостатність, захворювання судин тощо. Також у рекомендаціях є показання щодо застосовування антитромбічних препаратів у пацієнтів з інфарктом міокарда та інсультом у гострому періоді, у випадку проведення пластики судин серця чи операційного лікування серця або інших органів.

антигоагулянты, лечение, инсульт, инфаркт, свертывание крови, кровотечениеТа проблема у тому, що переважна більшість сучасних лікарських засобів, які попереджують утворення тромбів, мають певні недоліки: наявність багатьох протипоказань, вони не завжди поєднуються із продуктами харчування та іншими ліками, необхідність часто робити аналізи крові, іноді низька ефективність. Зрозуміло, що медики та фармацевти в усьому світі ведуть активний пошук нових препаратів, значно ефективніших та зручніших у використанні. У списку шукачів — і компанія «Байєр». Нещодавно її спеціалісти представили інноваційний антикоагулянт, що є пероральним високоселективним прямим інгібітором фактора Ха. Він має цілий ряд переваг над іншими препаратами: фіксоване просте дозування, прогнозований ефект, низький потенціал взаємодії з іншими препаратами та продуктами, широке терапевтичне вікно, відсутність необхідності в рутинному моніторингу параметрів згортання крові. Пацієнти мають приймати препарат лише раз на добу. Саме йому присвятив свою доповідь Дітрих Гульба, професор, керівник відділу кардіології, ангіології та інтенсивної терапії медичного госпіталю (Дюрен, Німеччина).

— Перед лікарями стоїть проблема: знайти хороший антикоагулянт, — зазначив він. — Ми розуміємо, що з віком у людей порушуються функції нирок, з’являються нові хвороби, і потрібен такий препарат, який би не завдавав шкоди організму. Дослідження нового препарату показали, що він дієвий, якщо пацієнт його постійно приймає. Думаю, це буде новий антикоагулянт ХХІ ст.

Маттіас Петч, керівник бізнес-групи «Байєр ХелсКер» ТОВ «Байєр» в Україні, також переконаний, що новий препарат відкриває еру інноваційних антикоагулянтів, що мають переваги над традиційним лікуванням.

— Ми раді, що маємо можливість надати пацієнтам і лікарям в Україні ефективну альтернативу для профілактики інсульту при фібриляції передсердь, — сказав він. –Усі властивості та ефективність нашого препарату вже доведені вісьмома великими дослідженнями. Поки що це єдиний на українському ринку антикоагулянт, який має три різні призначення.

Отож завдяки останнім інноваційним розробкам компанії «Байєр» з’явився  шанс побороти інсульт у хворих з ФП, одну із причин смертності в Україні. І дуже важливо, щоб інноваційний антикоагулянт якомога швидше потрапив до хворих.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ