Статті

Вірус герпесу може бути причиною хвороби Альцгеймера?

Статті

Вірус герпесу може бути причиною хвороби Альцгеймера?

16/07/2018

Причини розвитку хвороби Альцгеймера досі залишаються невідомими. Згідно з однією з поширених гіпотез, цю тяжку нейродегенеративну патологію спричиняє інфекція – вірусна або бактеріальна. Нещодавно було знайдено кілька аргументів на користь того, що «запустити» розвиток патологічних процесів у нейронах мозку може вірус простого герпесу

Вчені з Масачусетського інституту нейродегенеративних хвороб (MassGeneral Institute for Neurodegenerative Disease, США) провели досліди in vitro (на культурах нейронів) та in vivо (на мишах) та показали, що вірус герпесу провокує накопичення бета-амілоїдних бляшок в нейронах. Вони висунули припущення, що утворення бляшок – своєрідна захисна реакція нейронів проти вірусів. Хоча згодом від цього «захисту» шкоди стає більше ніж користі.

Для випробувань вчені обрали вірус простого герпесу 1 (HSV-1), який, до речі, є причиною добре знайомих багатьом виразок на губах, а також вірус герпесу 6 (HHV-6). Зараження цими вірусами призводило до накопичення бета-амілоїду, при цьому у мишей, які мали бета-амілоїд, схожий на людський, його накопичення справді захищало нейрони від пошкодження HSV-1. Тобто, ймовірно, бета-амілоїд дійсно виконує захисну функцію.

За оцінками ВООЗ, вірусом простого герпесу 1 в світі інфіковано близько 3,7 млрд осіб у віці до 50 років (67% населення)

Ці дані узгоджуються з нещодавньою публікацією, в якій зазначено, що в мозку померлих людей, які страждали на хворобу Альцгеймера, спостерігається висока концентрація вірусу герпесу. Можливо, хронічна інфекція вірусів на кшталт герпесу, яка зберігається протягом всього життя, може призводити до стійкої активації бета-амілоїдної імунної відповіді. Отже, не виключено, що при хворобі Альцгеймера нейрони руйнує не вірус, а імунна відповідь на цей вірус, що веде до запалення, яке в свою чергу руйнує нейрони.

subscribe

Ще раз слід акцентувати, що ці дані отримані лише на культурах клітин та мишах, і що, безперечно, в розвитку хвороби Альцгеймера беруть участь багато інших факторів, зокрема порушення укладки тау-білка та різні генетичні особливості людини. Проте, вірус простого герпесу, можливо, робить свій внесок в цей таємничий процес.

Читайте також: Догляд за особами з хворобою Альцгеймера

* William A. Eimer, Deepak Kumar Vijaya Kumar, Nanda Kumar Navalpur Shanmugam, Alex S. Rodriguez et al. Alzheimer’s Disease-Associated β-Amyloid Is Rapidly Seeded by Herpesviridae to Protect against Brain Infection // Neuron, 2018, 99 (1):56-63.e3. DOI: https://doi.org/10.1016/j.neuron.2018.06.030

На фото: нейрони (синій колір) з бляшками бета-амілоїду (жовтий колір); 3D ідюстрація; SELVANEGRA/ISTOCKPHOTO

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ