Статті

Вітамін D та смертність від COVID-19

12/05/2020

В дослідженні, яке охопило 20 європейських країн, було виявлено зв’язок між низьким рівнем вітаміну D у населення та високою кількістю випадків та смертей внаслідок коронавірусної хвороби COVID-19

Про зв’язок між низьким рівнем вітаміну D та підвищеною чутливістю до гострих респіраторних інфекцій та грипу вчені заявляли давно. Зокрема роль вітаміну D полягає в тому, що він модулює відповідь лімфоцитів, гальмуючи вивільнення надто великої кількості прозапальних цитокінів. Новий коронавірус, що спричиняє хворобу COVID-19, відомий тим, що провокує в організмі хворого надлишкову продукцію прозапальних цитокінів. Це стало однією з причин, чому британські вчені вирішили дізнатися, чи є зв’язок між рівнем «сонячного» вітаміну у крові та коронавірусною хворобою.

В Італії та Іспанії спостерігалися дуже високі показники смертності, і як виявили вчені, для населення цих країн, як це не дивно, середній рівень вітаміну D в крові нижчий, ніж у населення північних країн. Частково це пов’язано з тим, що мешканці південних країн, особливо літні люди, уникають перебування на сонці. Крім того, синтезу вітаміну D під дією сонячного ультрафіолету у мешканців півдня часто заважає пігментація шкіри (стійка засмага).

Читайте також: Імунна система і вітамін D

Найвищий середній рівень вітаміну D вчені, знов таки, як не дивно, спостерігали у жителів північних країн. Це можна пояснити вживанням вітаміну D разом із риб’ячим жиром, якого багато у північних риб, вживанням дієтичних добавок з вітаміном D, а також, можливо, меншим униканням сонця. Скандинавські країни поки що мають відносно низьку, у порівнянні з іншими країнами Європи, кількість смертей та загалом низьку смертність в результаті COVID-19.

Дефіцит вітаміну D часто спостерігається у людей похилого віку. 75% пацієнтів лікарень та мешканців будинків для людей похилого віку мають тяжкий дефіцит вітаміну D.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
Автори визнають, що показники смертності в тій чи інший країні відрізняються через цілий комплекс причин, та зазначають, що наявність зв’язку ще не означає, що це причинно-наслідковий зв’язок. Але автори також вважають за необхідне продовжити дослідження та вивчити зв’язок між рівнем вітаміну D та тяжкістю перебігу коронавірусної хвороби.

* Ilie PC, Stefanescu S, Smith L. The role of vitamin D in the prevention of coronavirus disease 2019 infection and mortality // Aging Clinical and Experimental Research, Published: 06 May 2020. https://doi.org/10.1007/s40520-020-01570-8

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ