Лікарські засобиСтатті

Вологий кашель: лікувати чи вилікувати?

30/01/2018

Вологий кашель — це захисна реакція організму від негативного впливу навколишнього середовища: алергенів, пилу, залишків їжі, сторонніх предметів, а також хвороботворних мікроорганізмів. Оскільки кашель є лише симптомом того чи іншого захворювання, то усувати насамперед необхідно його причину

Причини вологого кашлю

Причини, через які виникає кашель, умовно можна поділити на кілька груп:

  • механічні (потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи, збільшення лімфатичних вузлів, пухлини трахеї і бронхів);
  • запальні та алергічні;
  • хімічні (влив хімічних речовин, побічні ефекти деяких препаратів);
  • термічні (як реакція на низьку температуру).

Проте найшвидше кашель виникає внаслідок впливу безпосередньо на кашльові зони — задню стінку гортані, плевру, місця розгалуження трахеї і бронхів.

Такий різний вологий кашель

Кашель поділяють на гострий і хронічний; постійний і періодичний; покашлювання і надривний; на беззвучний, приглушений, гавкаючий, дзвінкий, сиплий; ранішній, вечірній, нічний і сезонний. Однак найпоширеніший опис стосується характеристики сухий/вологий.

Сухий (непродуктивний) — це кашель без мокротиння і відхаркування. Зазвичай він характерний для застуди, ГРВІ, а також може бути ознакою ларингіту, фарингіту, початкової стадії бронхіту чи трахеїту. При сухому кашлі призначають лікарські засоби, які обволікують слизову оболонку гортані та борються з інфекцією місцево.

Вологий кашель виникає лише при захворюваннях дихальних шляхів і супроводжується відходженням мокротиння — суміші слизового секрету, продуктів запалення і життєдіяльності мікроорганізмів. Накопичення мокротиння у бронхах і легенях гальмує процес одужання і може призвести до розвитку багатьох ускладнень і, зокрема, пневмонії. Тому активне і безперервне видалення мокротиння — головне «завдання» вологого кашлю. Саме тому цей вид кашлю ще називають продуктивним.

Особливості вологого кашлю

Кількість мокротиння, яке виділяється при вологому кашлі, може бути різною — від незначної (його хворий не помічає і легко проковтує) до достатньо великої (змушений спльовувати). Кількість мокротиння, його вигляд і склад залежать від характеру захворювання бронхолегеневої системи.

До прикладу, при гострому бронхіті утворюється рясне слизове мокротиння; при пневмонії — мокротиння має іржавий колір. В’язке мокротиння, що нагадує скло, є ознакою загострення бронхіальної астми. Зеленкувате з неприємним запахом мокротиння свідчить про бронхоектатичну хворобу і абсцес легені.

Інтенсивність вологого кашлю залежить від кількості та в’язкості мокротиння. Рідке або водянисте мокротиння зазвичай виводиться порівняно легко — за один–два кашльових поштовхи. Але при багатьох захворюваннях бронхів і легень воно занадто в’язке, густе і рясне, що зумовлює тривалий нападоподібний кашель.

Крім того, тривалий і сильний кашель провокує головний біль, біль у животі і грудній клітці та погіршує самопочуття хворого в цілому. А у маленьких дітей сильний кашель досить часто поєднується із блюванням.

Ось чому вологий кашель потребує проведення спеціальної терапії.

Вологий кашель? Атете. Для дітей і дорослих

Основне завдання такої терапії — зменшити в’язкість мокротиння, посилити роботу мукоциліарного апарату для ефективного виведення та відкашлювання.

Ацетилцистеїн — муколітичний та відхаркувальний засіб для виведення з легень в’язкого мокротиння. Ефективність препарату добре вивчена і доведена. Це єдиний муколітик, дозволений до застосування FDA (Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США), що відповідає за регуляцію та нагляд над безпекою харчових продуктів, біологічно активних  добавок, ліків, вакцин, медичних приладів, ветеринарної продукції та косметики.

На українському фармацевтичному ринку з’явився Атете — новий ефективний і доступний лікарський засіб, що містить ацетилцистеїн. Він призначений для лікування гострих та хронічних захворювань бронхолегеневої системи, що супроводжуються підвищеним утворенням мокротиння.

Лікарська форма Атете — порошок для приготування перорального розчину — робить його зручним у використанні як для дітей, так і дорослих. Також дозування нового препарату розраховане для різних вікових категорій: Атете 100 призначений для усунення вологого кашлю у дітей; Атете 200 — для усунення вологого кашлю у дітей і дорослих; Атете 600 (максимальне дозування) — для усунення вологого кашлю у дорослих.

Інформаційний матеріал для розміщення у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів, а також для розповсюдження на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики

Р.П.  UA/16428/01/01, UA/16428/01/02, UA/16428/01/03

“Фармацевт Практик” #1′ 2018

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ