ЖизньСтатті

ВООЗ попередила людство про «ракове цунамі»

04/02/2014

Міжнародне агентство з дослідження онкологічних захворювань (IARC) Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) випустило приурочену до Всесвітнього дня боротьби з раком, який відзначається 4 лютого, доповідь World Cancer Report 2014, що ґрунтується на насвіжіших статистичних даних. У створенні доповіді взяли участь понад 250 провідних фахівців із 40 країн світу.

Головною інформацією у доповіді є необхідність зміни в глобальному масштабі способу життя і звичок населення (обмеження куріння, споживання алкоголю і цукровмісних продуктів). Тільки такі, примусово  нав’язувані заходи, можуть стримати «ракове цунамі», яке накриває людство. За оцінками авторів доповіді, до 2035 року кількість щорічно діагностованих випадків онкологічних захворювань досягне 24 – 25 мільйонів, але приблизно половині з них можна запобігти, зосередившись на профілактиці, оскільки вони пов’язані з нездоровим способом життя і шкідливими звичками.

«Профілактика відіграє провідну роль у боротьбі з раковим цунамі, яке загрожує всьому світу», – цитує BBC одного з авторів доповіді, Бернарда Стюарта (Bernard Stewart) з університету Нового Південного Уельсу (Австралія). Саме поведінка людини в повсякденному житті стоїть за багатьма випадками раку, підкреслив Стюарт. Наприклад, звичка необмежено «смажитися» під прямими сонячними променями, як це поширено на батьківщині Стюарта, в Австралії. У цьому випадку держава ніяк не може вплинути на людей, за винятком підвищення їх інформованості про небезпеку такої поведінки для здоров’я, але у випадку алкоголю, куріння і підвищеного споживання цукровмісних продуктів, що призводить до ожиріння, введення обмежувальних заходів може позитивно вплинути на статистику нових випадків раку, вважає Стюарт.

Згідно з даними доповіді, випадки раку, пов’язані з зайвим вживанням алкоголю, стали причиною 337 400 смертей у світі 2010 року, головним чином серед чоловіків. Більш за все мова йдеї про рак печінки, але також із алкоголем пов’язані рак порожнини рота, стравоходу, кишківника, шлунка, підшлункової залози й інші. «Відповідне маркування, доступність і ціна алкогольних напоїв – це ті чинники, які повинні бути врегульованими, – вважає Стюарт. Крім того, на його думку, необхідно повсюдне підвищення податків на цукровмісні напої.

Окрім куріння, надмірного споживання алкоголю, ожиріння і низької фізичної активності, серед названих у доповіді основних чинників розвитку ракових захворювань, негативний ефект яких може бути знижений, названі також інфекції, радіація (як природна, так і від медичного обладнання), забруднення повітря й інші несприятливі фактори навколишнього середовища, пізнє батьківство, зниження кількості дітей у сім’ї і відсутність грудного вигодовування.

За даними, наведеними у доповіді, частота нових випадків раку в світі підвищилася з 12, 7 мільйона у 2008 році до 14,1 мільйона в 2012 році. У разі збереженні цієї тенденції до кінця найближчих двох десятиліть очікується 70-відсоткове підвищення цих цифр. За той же період статистика смертності від онкологічних захворювань, як очікується, з 8,2 мільйона випадків на рік у 2012 році досягне 13 мільйонів випадків на рік.

Як у загальній статистиці (13 відсотків від усіх випадків раку), так і серед чоловіків (16,7 відсотка) лідирує рак легенів. Він же є провідним вбивцею (19,4 відсотка всіх смертей від онкологічних захворювань, 23,4 відсотка смертей від раку серед чоловіків). На другому місці – рак молочної залози (11,9 відсотка діагностованих випадків, 25,2 відсотка – серед жінок). На третьому – рак кишківника (9,7 відсотка). Серед найпоширеніших причин смерті, після раку легенів, стоїть рак печінки (9,1 відсотка) і рак шлунка (8,8 відсотка).

За матеріалами BBC News Health

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ