Статті

Температура: тривожний симптом чи ознака імунітету?

23/03/2020

— Відомо, що висока температура тіла — це реакція організму на хворобу, а не окреме захворювання, — зазначає Галина Кузів, провізор КП ЛОР «Аптека № 1» (м. Львів). — А іноді саме температура допомагає нам боротися із нездужанням. Тому, коли з такою проблемою до мене звертається відвідувач аптеки, насамперед прошу заспокоїтися і не панікувати.

Галина КузівПідвищення температури тіла допомагає подолати інфекції, оскільки гарячка безпосередньо впливає на мікроби і віруси та активізує діяльність імунної системи. Еволюція більшості мікробів призвела до того, що вони почуваються комфортно тільки за нормальної температури тіла. А при 40–41 °С швидкість розмноження вірусів знижується у 200 разів. Також завдяки лихоманці у кров’яне русло потрапляє більше імунних клітин з кісткового мозку, які починають виробляти рецепторні білки, що спрямовують приплив імунних клітин у місця запалення, тобто туди, де вони найбільше потрібні.

Окрім того, тепло додатково активізує діяльність імунних клітин — макрофаги починають краще поглинати бактерії, а клітини — виробляти більше антитіл.

Однак, коли температура тіла перевищує 38–39 °С, потреба органів і тканин у кисні та живильних речовинах відчутно зростає, а отже, підвищується навантаження на серце і легені. Якраз тому моє перше запитання до відвідувача, який просить порекомендувати жарознижувальні препарати, стосується показника температури тіла та особи хворого — це дитина, дорослий або ж людина літнього віку.

Чому “піднімається” температура тіла?

Часто. Якщо процес супроводжується нежитем, болем у горлі, кашлем — зрозуміло, що це ГРВІ. Однак у країнах із жарким кліматом на перший план виходять кишкові інфекції, які проявляються також нудотою, блюванням, діареєю і здуттям живота.

Зрідка. Температура тіла може суттєво підвищитися при передозуванні або непереносимості деяких лікарських засобів — анестетиків, психостимуляторів, антидепресантів, і при отруєнні токсичними речовинами — кокадинітрокрезолом, динітрофенолом тощо. Ці речовини впливають на гіпоталамус — частину головного мозку, де знаходиться центр температурної регуляції. Такий стан називають злоякісною гіпертермією.

Небезпечно. Якщо після ГРВІ різко підвищується температура тіла, виникають нічна пітливість і задишка, найімовірніше — це пневмонія. Потрібно негайно звернутися до лікаря-пульмонолога і зробити рентгенівський знімок.

Якщо висока температура тіла поєднується з різким болем у ділянці живота, викликайте «швидку допомогу». Можливо, це апендицит, холецистит або панкреатит. Особливе занепокоєння повинна викликати лихоманка у людей, які щойно повернулися з відпустки у тропічних країнах.

Тому візит до лікаря-інфекціоніста не варто відкладати. Гарячка може свідчити про екзотичну інфекцію — енцефаліт, тиф, малярію, коронавірус.

Тривале підвищення температури тіла зумовлює хронічна вірусна, бактеріальна, паразитарна чи грибкова інфекція, зокрема мононуклеоз, токсоплазмоз, сифілис, а також туберкульоз. Лихоманка характерна для автоімунних захворювань, наприклад, ревматоїдного артриту або тиреотоксикозу, коли щитоподібна залоза виробляє забагато гормонів. Впоратися з проблемою допоможуть лікар-ревматолог і лікар-ендокринолог.

Висока температура у дитини

Підвищення температури тіла у дітей більш небезпечне, аніж у дорослих, поза тим, діти важче реагують на гарячку. За показника 39 °С і вище у них зростає ризик появи судом та інших ускладнень. Необхідно негайно викликати педіатра. Якщо температура тіла перевищує 39 °С, без зволікань викликайте «швидку допомогу».

До прибуття медиків можна дати малюкові дитячий парацетамол у формі таблеток, сиропу або ректальних свічок. Повідомте лікаря, чи контактувала дитина напередодні з незнайомими тваринами, гуляла в лісі або купалася у водоймі.

Читайте також: Вимірюємо температуру тіла правильно

Температура у дорослого

ВООЗ радить знижувати температуру тіла у дорослих лише після 38 °С. Застосування жарознижувальних засобів вбереже серцево-судинну систему, нейтралізує вплив токсинів на організм.

Для зниження температури у дорослого рекомендую своїм відвідувачам парацетамол та інші лікарські засоби на його основі, ібупрофен, ацетилсаліцилову кислоту. Окрім того, важливо дотримуватися постільного режиму та пити багато рідини.

Якщо температуру тіла 39°С і вищу не вдається знизити протягом кількох днів, це може свідчити про розвиток ускладнень (наприклад, грип перейшов у пневмонію, з’явився отит тощо) або неправильно встановлений діагноз і призначену терапію. Обов’язково зверніться до лікаря повторно.

Температура у людей літнього віку

Як правило, у людей похилого віку через загальну слабкість інфекція, якщо й зумовлює підвищення температури тіла, то показник буде нижчим від стандартного. Тому ступінь гарячки часто може не відповідати серйозності захворювання.

subscribe

Люди літнього віку з високою температурою тіла більш схильні до важких бактеріальних інфекцій, ніж молоді. Щоб виключити сепсис, їм проводять бактеріологічне дослідження крові. За високої температури, зниженого артеріального тиску, прискореного пульсу і ускладненого дихання таких хворих госпіталізують.

“Фармацевт Практик” #3′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ