Статті

Як харчуватися вагітним?

04/03/2017

Вагітні — це особлива категорія відвідувачів нашої аптеки, тому до них ми завжди ставимося з подвійною увагою. З якою б проблемою не зверталася майбутня матуся, фармацевти завжди намагаються нагадати їй про важливість правильного харчування — регулярного, збалансованого, збагаченого вітамінами та мінеральними речовинами

Серед усіх чинників навколишнього середовища харчування в період вагітності відіграє головну роль. Брак деяких вітамінів, макро-і мікроелементів здатний спровокувати викидень, вроджені дефекти, відставання у розвитку дитини. При недостатності цих речовин перебіг вагітності може ускладнитися анемією, порушенням роботи органів травлення, невиношуванням вагітності, гіпотрофією плода, а після пологів — зниженою функцією молочних залоз.

Особливо важливим є правильне харчування впродовж 1–12-го тижня вагітності, коли

Оксана Кашевка

Оксана Кашевка

закладаються всі органи і системи плода. Раціональне меню у І триместрі дасть можливість майбутній дитині швидко долати інфекції, попереджати алергічні реакції, мати міцні кістки.

Читайте также: Лекарства и беременность

Впродовж вагітності в організмі жінки відбуваються зміни фізіологічних функцій, зумовлені підвищеною потребою в енергетичному матеріалі та достатній кількості біологічно активних речовин. Хоча вагітність є нормальним фізіологічним станом жінки, організму до неї слід призвичаїтися та перебудуватися. Ці процеси, надто на перших тижнях вагітності, проявляються відхиленнями у роботі органів травлення — нудотою та блюванням. А зміни в обміні речовин насамперед пояснюються ростом плода.

Вагітній необхідні білки, жири і вуглеводи

Білки — для росту плода, матки і плаценти, збільшення об’єму амніотичної рідини та циркулюючої крові. З перших місяців вагітності потреба у білках зростає до 1,5 г на 1 кг маси тіла вагітної, тобто на 60–90 г. При цьому важливим є не тільки кількість, але й якість білка: 50% має припадати на білок рослинного, 50% — тваринного походження (з яких 25% — м’ясо і риба, 20% — молочні продукти, 5% — яйця). Віддаленим наслідком нестачі білка для дитини може стати ризик розвитку цукрового діабету, ожиріння, артеріальної гіпертензії.

Pregnant_siluetЖири як джерело поліненасичених жирних кислот і жиророзчинних вітамінів забезпечують нормальний розвиток головного мозку, зорового апарату, інтелектуальних здібностей. При цьому варто надавати перевагу рослинним жирам. Добова потреба у жирах складає до 80 г, 25 г з яких може становити вершкове масло.

Читайте также: В мире тестов: экспресс-диагностика беременности

Вуглеводи — головне джерело енергії. Добова потреба у вуглеводах — 500 г, однак за надмірної маси тіла у жінки ще до вагітності їхній вміст слід знизити до 300–350 г на добу. Вуглеводи в організм мають надходити із крупами (гречана, вівсяна, рисова), свіжими овочами і фруктами, а також хлібом (1–2 скибки на день).

Залізодефіцитні анемії, частота яких у період вагітності, переважно у другій її половині, складає 30–40%, пов’язані із недостатнім надходженням в організм заліза або порушенням його засвоєння. При цьому жінка відчуває слабкість, сонливість, швидко втомлюється, скаржиться на частий головний біль. Через зниження рівня гемоглобіну в крові порушується засвоєння кисню та може розвинутися внутрішньоутробна гіпоксія плода.

Читайте также: 5 міфів про вакцинацію

Для профілактики та лікування анемії у вагітних, окрім препаратів заліза, важливе значення також має раціональне харчування. У щоденне меню додають продукти, багаті на залізо, а саме: м’ясо та субпродукти (печінка, нирки, легені), дари моря (молюски, креветки, ікра), фрукти і овочі (яблука, абрикоси, персики, помідори, буряк, шпинат, цвітна капуста, морква), гречку і волоські горіхи.

subscribe

Ще кілька практичних порад щодо харчування вагітних

Пам’ятайте, що холодна їжа і напої негативно впливають на циркуляцію в черевній порожнині та спричиняють спазми. Кофеїн посилює цукровий «голод», нейтралізує вітаміни групи В, виводить з організму калій і цинк, стимулює звільнення соляної кислоти в шлунку, що призводить до подразнення її слизової оболонки. Чорний чай через вміст таніну зв’язує важкі мінерали і перешкоджає їхньому засвоєнню

Читайте также: Вирус краснухи: повышенная опасность для беременных!

Оксана Кашевка,
фармацевт ТзОВ Аптека «Центорія», м. Івано-Франківськ

“Фармацевт Практик” #1′ 2017

 

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ