Статті

Як перетворити внутрішньовенні ін’єкції на підшкірні?

Статті

Як перетворити внутрішньовенні ін’єкції на підшкірні?

13/12/2019

Внутрішньовенні (в/в) ін’єкції – це купа проблем і для пацієнта, і для медичного персоналу, адже зазвичай вони потребують візиту пацієнта в лікарню, забирають час, несуть ризику ускладнень. Нова технологія підшкірної доставки ліків Enhanze, яку розробляє компанія Halozyme Therapeutics, може значно спростити ситуацію. Технологія дозволяє вводити підшкірно великі об’єми розчинів

Зняти традиційні обмеження на об’єм препарату, що вводяться підшкірно, дозволяє рекомбінантна гіалуронідаза – фермент, що руйнує гіалуронову кислоту (гіалуронан). Остання являє собою лінійний полісахарид, який є нормальним компонентом сполучної, епітеліальної та нервової тканин людей і тварин. Гіалуронова кислота розташована у міжклітинному просторі та добре зв’язує воду,  формуючи гелеву подушку (через це її використовують у косметології для підвищення пружності шкіри). Але при підшкірному введенні лікарських препаратів такий гель є перепоною для вільного поширення рідини. Технологія Enhanze дозволяє локально тимчасово деполімеризувати гіалуронан і таким чином посилити дисперсію та адсорбцію препаратів і, відповідно, збільшити їх об’єм. Гіалуронідаза виводиться з підшкірного простору протягом 15 хв, а відновлення його нормальної структури та щільності відбувається протягом 24-48 год.

Завдяки технології Enhanze препарат, що вводять в/в протягом 30 хв, пацієнт зможе вводити самостійно за 2-5 хв.

subscribe

Технологію планують використовувати в першу чергу для введення протиракових лікарських засобів. Наразі очікує схвалення або проходить клінічні випробування низка Enhanze-версій існуючих препаратів (даратумумаб, пертузумаб, ніволумаб, атезолізумаб, равулізумаб та ін.).

Читайте також: Нанодоставка лекарств с контролируемым высвобождением

* Locke KW, Maneval DC, LaBarre MJ. ENHANZE® drug delivery technology: a novel approach to subcutaneous administration using recombinant human hyaluronidase PH20 // Drug Deliv, 2019, 26(1): 98-106. doi: 10.1080/10717544.2018.1551442.

Читайте також: Трансдермальные системы доставки лекарственных средств: что нового?

На фото: кадр із відео ENHANZE® DRUG DELIVERY TECHNOLOGY

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ