Статті

Як підвищення температури тіла допомагає боротися з інфекціями?

Статті

Як підвищення температури тіла допомагає боротися з інфекціями?

18/01/2019

Відомо, що гарячка під час інфекційних захворювань – це захисна реакція організму, яка необхідна для активації імунних клітин та їх мобілізації на боротьбу з патогеном. Один із механізмів цього процесу дослідили вчені з Шанхаю (Китай). Вони знайшли, що при гарячці змінюються поверхневі білки на лімфоцитах, що допомагає останнім швидко дістатися вогнища інфекції

Щоб дістатися до збудника інфекції в організмі білі кров’яні клітини – лімфоцити – повинні причепитися до стінки кровоносної судини, а потім через неї мігрувати в заражені тканини або лімфатичний вузол. На цьому етапі на поверхні лімфоциту з’являються білки, відомі як інтегрини – вони відповідають за міграцію клітин при запальному процесі.

Китайські дослідники знайшли*, що гарячка збільшує в Т-лімфоцитах біосинтез білка теплового шоку 90 (Hsp 90). Hsp 90 зв’язується з одним із інтегринів, інтегрином α4, на поверхні лімфоциту та забезпечує адгезію імунної клітини до судинної стінки, а також її міграцію у вогнище інфекції.

Читайте також: Как «работают» Т-лимфоциты и что делать, если они не справляются?

Білок Hsp 90 зв’язується з інтегрином і таким чином активує його. Більше того, один Hsp 90 може зв’язатися одночасно з двома молекулами інтегринів, що веде до утворення кластерів інтегринів на поверхні лімфоцитів. Ці кластери, в свою чергу, активують сигнальні шляхи, які забезпечують міграцію лімфоцитів у бік збудника захворювання.

subscribe

Автори зазначають, що такий «гарячковий» механізм активації характерний не тільки для лімфоцитів, а й інших імунних клітин, що експресують інтегрини α4, зокрема моноцитів.

В дослідах на тваринах вчені підтвердили запропонований ними механізм впливу гарячки на розвиток імунної відповіді. Коли вони блокували взаємодію між Hsp 90 та інтегрином α4, миши з бактеріальної інфекцією швидко гинули. Також вони виявили, що активація міграції лімфоцитів відбувається лише при підвищенні температури тіла більше 38,5°С.

Автори роботи також вважають, що експресію Hsp90 може спричинити не тільки гарячка, а й інші стресові фактори. З іншого боку, описаний китайцями механізм може порушуватися та призводити до розвитку автоімунних та хронічних запальних захворювань, отже його блокування потенційно чинитиме позитивний вплив при цих станах.

Читайте також: Саботаж, камуфляж, мінливість: стратегії виживання вірусів

* Dong Ch, Zhang YH, Zhanget K et al. Fever Promotes T Lymphocyte Trafficking via a Thermal Sensory Pathway Involving Heat Shock Protein 90 and α4 Integrins // Immunity, 2019, 50(1): P137-151.E6. DOI: 10.1016/j.immuni.2018.11.013

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ