Лікарські засобиСтатті

Єврофаст — ібупрофен, що діє швидко

01/04/2020

У світовій медичній практиці вже понад три десятиріччя ібупрофен залишається одним із найбільш призначуваних знеболювальних, протизапальних та жарознижувальних безрецептурних лікарських засобів. Вже виросло ціле покоління людей, які з дитинства пам’ятають: підвищилася температура тіла? болить голова? ниє зуб? Ібупрофен усуне цю проблему та не створить нових

Історія застосування ібупрофену бере початок із 1969 р., коли його було схвалено до застосування як протизапальний засіб у Великій Британії. Розробники препарату керувалися необхідністю створити безпечнішу альтернативу ацетилсаліциловій кислоті — «супераспірину», як називали його вчені. І їм це вдалося. Завдяки високій безпеці та добрій переносимості вже в 1983 р. (у США — у 1984 р.) ібупрофен отримав статус безрецептурного засобу і швидко набув популярності у лікуванні болю різного походження та гарячки [1]. Ібупрофен включено до переліку основних лікарських засобів ВООЗ [2], а в США він багато років входить у ТОП-30 лікарських засобів, що призначають найчастіше: так, наприклад, у 2017 р. лікарі прописали своїм пацієнтам ібупрофен більше 24 млн разів [3].

Сьогодні на фармацевтичному ринку існує велике різноманіття препаратів ібупрофену, тому скористаємося можливістю обрати оптимальний засіб — такий, що швидко діє, доступний і має зручне дозування. Цим вимогам повною мірою відповідає препарат Єврофаст у формі желатинових м’яких капсул, що містять 200 мг або 400 мг ібупрофену.

Показання до застосування Єврофасту (ібупрофену)

Ібупрофен належить до класу нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), і його основні ефекти — жарознижувальний, знеболювальний і протизапальний — опосередковані пригніченням активності ферменту циклооксигенази і, відповідно, синтезу простагландинів — медіаторів болю, запалення та температурної реакції. То в яких випадках доцільно приймати Єврофаст, «від чого» ібупрофен, як то кажуть, допоможе? Єврофаст використовують для симптоматичного лікування:

  • головного болю, в тому числі нападу мігрені;
  • зубного болю, зокрема після стоматологічних втручань;
  • менструального болю;
  • гарячки, в тому числі при гострих респіраторних захворюваннях;
  • невралгії;
  • болю в спині, суглобах, м’язах;
  • ревматичного болю.
  • Застосування  ібупрофену при коронавірусній інфекції COVID-19. Згідно із заявами Всесвітньої організації охорони здоров’я  (ВООЗ) та Європейської медичної агенції (EMA) ібупрофен може розглядатися пацієнтами та медичними працівниками як засіб лікування лихоманки  або болю при COVID-19  на рівні з іншими доступними лікарськими засобами [4, 5]

Особливість Єврофасту — його швидка дія, яку забезпечує особлива форма препарату. Єврофаст — це желатинова капсула, що містить рідкий розчин ібупрофену. При потраплянні в травний тракт капсула швидко розчиняється, а ібупрофен адсорбується, отже, знеболювальний або жарознижувальний ефект Єврофасту настає вже за 15̶ 40 хв після прийому.

Один із найбезпечніших НПЗП

Широке застосування ібупрофену пов’язане зокрема з його сприятливим профілем безпеки та низькою токсичністю. Для ібупрофену загалом характерні побічні ефекти, властиві групі НПЗП, перш за все з боку травного тракту (біль у животі, нудота, диспепсія, діарея, запор, блювання), але вони досить рідко виникають при нетривалому застосуванні препарату в межах рекомендованих доз [6]. Частота тяжких ускладнень, таких як шлунково-кишкова кровотеча або порушення функції печінки, за таких умов дуже низька (< 1/10 000).

Єврофаст (Ібупрофен)Низька токсичність ібупрофену пояснюється особливостями його фармакокінетики, а саме швидким метаболізмом та відсутністю схильності до накопичення в органах і тканинах (кров, печінка, нирки), де можливий розвиток токсичних реакцій. Такі властивості ібупрофену також забезпечують йому широке терапевтичне вікно («вікно безпеки») — діапазон доз між ефективністю та токсичністю.

Треба зазначити, що в період годування груддю ібупрофен є одним із найбезпечніших знеболювальних та жарознижувальних препаратів. Він не впливає на секрецію молока, а головне, потрапляє в грудне молоко в дуже невеликій кількості (менше ніж 0,6% дози, яку прийняла мати) [7], тому малоймовірно, щоб він міг негативно вплинути на немовля, яке годують груддю.

Як приймати Єврофаст (ібупрофен)?

Єврофаст (ібупрофен) призначений для дорослих і дітей віком від 12 років. Препарат застосовують у початковій дозі 200–400 мг (1–2 капсули), потім за необхідності — по 200–400 мг (по 1–2 капсули) кожні 4–6 год. Не можна приймати препарат у дозі вище 1200 мг упродовж 24 год.

Капсулу Єврофасту не розжовують, зазвичай приймають під час їди, запиваючи водою. Для пацієнтів літнього віку корекція дози не потрібна.

Якщо на фоні прийому ібупрофену симптоми захворювання зберігаються довше 3 днів, необхідно звернутися до лікаря для уточнення діагнозу та коригування схеми лікування.

Єврофаст — це всі переваги ібупрофену плюс швидка дія!


Р.П. МОЗ України №: UA/14043/01/01; UA/14043/01/02.

Інформація призначена для професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників, для розповсюдження на спеціальних семінарах, конференціях з медичної тематики або для розміщення в наукових фахових виданнях, призначених для медичних установ та лікарів.  Повна інформація про застосування та повний перелік протипоказань і побічних реакцій містяться в інструкції для медичного застосування препарату. 

Література

  1. Rainsford K.D. Fifty years since the discovery of ibuprofen // Inflammopharmacol, 2011, 19:293-297.
  2. World Health Organization (‎2019)‎. World Health Organization model list of essential medicines: 21st list 2019. World Health Organization. https://apps.who.int/iris/handle/10665/325771.
  3. Ibuprofen. Drug Usage Statistics, United States, 2007–2017 https://clincalc.com/DrugStats/Drugs/Ibuprofen
  4. Could ibuprofen worsen disease for people with COVID-19? WHO/ Facebook/18 March 2020. https://www.facebook.com/WHO/posts/2993742374004459
  5. EMA gives advice on the use of non-steroidal anti-inflammatories for COVID-19. 18 March 2020 EMA/136850/2020. https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-gives-advice-use-non-steroidal-anti-inflammatories-covid-19
  6. Bjarnason I. Ibuprofen and gastrointestinal safety: a dose-duration-dependent phenomenon // J. R. Soc. Med. 2007, 100 (Suppl. 48): 11-14.
  7. Rigourd V., de Villepin B., Amirouche A. et al. Ibuprofen concentrations in human mature milk-First data about pharmacokinetics study in breast milk with AOR-10127 «Antalait» study // Ther Drug Monit. 2014; 36:590-6.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ