Аптеки: обмін досвідомСтатті

«Залізнична аптека»: для колійовців і львів’ян

23/10/2015

Півроку тому в Будинку науки і техніки Львівської дирекції залізничних перевезень ДТГО «Львівська залізниця», який у народі за давньою звичкою називають РОКС — робітнича колійова спілка, відкрилася «Залізнична аптека»

Перша колія

…Третього листопада 1861 р. Переддень іменин архікнязя Залізнична аптекаКарла Людвіга. Віденський вокзал готується до важливої події — відкриття залізничного сполучення з галицькою столицею. Вранці 4 листопада урочистий ескорт прибув у Перемишль, де відбулася заміна локомотива. Новий паротяг, якому першим довелося подолати новозведену майже 100-кілометрову лінію, називався «Ярослав». О 10-й годині за місцевим часом він вирушив до Львова. «Gazeta Lwowska» писала напередодні: «Після довгого очікування наближається радісний день, від якого починається і в нас регулярний рух на залізниці ім. Карла Людвіга. Вона безпосередньо з’єднає Львів з цілою мережею європейських залізниць. За допомогою залізничних шляхів Східна Галичина поєднається з цивілізованою Європою… утворить шлях, що проляже від східних кордонів Австрії аж до узбережжя Адріатичного моря. Столиця краю, як і взагалі Галичина, відтепер матиме допуск до збільшення активності промислу і полегшеної торгівлі». У жовтні 1861 р. у Львові завершилось будівництво вокзалу.

У Галичині за Польщі професія залізничника вважалася доволі престижною, насамперед через високі зарплати. Наприклад, машиністи на колії отримували 300 злотих на місяць, тоді як вчителі народних шкіл — 100–120 злотих. Утім, про залізничників дбали за всякої влади. Вони мали свої лікувальні заклади і оздоровниці для дорослих і дітей. А ось тепер мають і свою аптеку.

Лікарня — лікарняна каса — аптека

Створення «Залізничної аптеки» — новий проект Дорожньої профспілкової організації Львівської залізниці. Очевидно, це достатньо виправданий і логічний крок у напрямку медикаментозного забезпечення залізничників і їхньої охорони здоров’я в цілому, адже у структурі Львівської залізниці вже давно і успішно діють клінічна лікарня Львівської залізниці та громадська організація «Лікарняна каса Львівської залізниці».

Клінічна лікарня Львівської залізниці — потужний медичний комплекс, де всю медичну допомогу працюючим залізничникам і пенсіонерам-залізничникам надають безкоштовно. Тут діє 18 відділень майже на 1000 ліжок. Палати наче кімнати в хорошому готелі: телевізор, телефон, відповідні санітарні умови.

Лікарня має сучасне медичне обладнання, зокрема, магнітно-резонансний томограф відомої американської фірми. В Європі є лише три установки такого типу, що мають широкі можливості для поглибленого дослідження Залізнична аптекаорганів людини і більш точного діагностування захворювань. Також у лікарні функціонує перша і поки що єдина в Україні рентгенодіагностична установка «Prestige II» виробництва тієї ж фірми. Рентгенохірургічна операційна центру ендоурології обладнана устаткуванням, виробленим німецькою компанією. Таке обладнання для ендоурологічного відділення дозволяє робити найрізноманітніші уронефрологічні операції в ендоскопічному режимі, тобто без скальпеля. У «Центрі здоров’я жінки» створені унікальні можливості для лікування. Тут обладнані кабінети мамографії, лабораторія психології і релаксації, ультразвукової діагностики. Невдовзі у центрі почнуть використовувати методи штучного запліднення.

«Лікарняна каса Львівської залізниці» — це неприбуткова громадська організація. Усі зібрані нею кошти як добровільні внески залізничників-членів лікарняної каси використовуються винятково для членів цієї каси. На відміну від страхових компаній лікарняна каса не є комерційною структурою і не має на меті отримання прибутку. В основі її діяльності лежить принцип взаємного страхування, популярний ще у ХІХ ст., коли працівники одного підприємства об’єднують свої щомісячні грошові внески для допомоги товаришам, які захворіли і мусять лікуватися.

Статистика доводить, що ефективність діяльності лікарняної каси полягає у тому, що незначних витрат на лікування зазвичай потребує приблизно один зі ста членів каси, а значних — лише один із тисячі. Відтак, кошти здорових працівників акумулюються для надання допомоги недужим, а у підсумку кожен член лікарняної каси може розраховувати за необхідності на її допомогу.

З аптеки — в лікарняну палату

Віктор Обертан, директор підприємства «РОКС-Львів» Дорожньої профспілкової організації Львівської залізниці:

— Створюючи «Залізничну аптеку», яка стала важливою ланкою у ланцюжку лікарня — лікарняна каса — аптечний заклад, передовсім ми мали на меті три основні цілі. Перша — зменшити вартість ліків для залізничників, друга — гарантувати їм якість, безпеку і ефективність медикаментів, які пропонує наша аптека. Третя — зробити ліки доступнішими, адже з нашого аптечного закладу, завдяки укладеній угоді з лікарняною касою, вони потрапляють одразу в палату хворого, який лікується в клінічній лікарні Львівської залізниці. До слова, майже 90% працівників Львівської залізниці є членами лікарняної каси.

«Залізнична аптека» — пілотний проект, своєрідний експеримент, але якщо справа буде успішною, то з

Віктор Обертан

Віктор Обертан

часом на фармацевтичному ринку Львова з’явиться нова аптечна мережа під брендом «Залізнична аптека», що, своєю чергою, завдяки зростаючому товарообігу, дозволить нам ще більше здешевити ЛЗ для залізничників.

Невипадково свій перший аптечний заклад ми вирішили розташувати у Палаці залізничників «РОКС». Орендна плата за приміщення для нас є невисокою. Окрім того, РОКС знаходиться майже поруч з центральним залізничним вокзалом, ще ближче приміський вокзал. Клінічна лікарня Львівської залізниці — за дві зупинки громадського транспорту. Поза тим, у Палаці діє чимало гуртків для дітей залізничників, куди на заняття їх приводять батьки. Тому й режим роботи аптеки ми обрали без вихідних — відкриті і у неділю, і у свята.

Аптека — наш абсолютно новий досвід, пов’язаний із фармацевтичною галуззю. Досвід не споживачів ЛЗ, а, власне, структури охорони здоров’я, яка покликана забезпечувати пацієнтів препаратами і виробами медичного призначення. Як з’ясувалося, фармація — доволі закрита сфера, огорнута найрізноманітнішими міфами. Наприклад, люди помилково вважають, що саме аптеки найбільше наживаються на медикаментах через захмарні ціни на них. Насправді це не так, що переконливо засвідчила наша піврічна робота на роздрібному ринку ліків. Аптеки працюють у чітко визначеному правовому полі, але через те, що пацієнти отримують ліки саме з рук фармацевтів, їх і обвинувачують у надмірно завищених цінах.

Хочу наголосити, що наш аптечний заклад створений і діє відповідно до чинного законодавства. Ми отримали всі належні ліцензії, працюємо відкрито, чесно і прозоро, сплачуємо необхідні відрахування до бюджету. Маємо касовий апарат, пристрій для зчитування штрих-кодів, банківський термінал для безготівкового розрахунку, інтернет та сучасні комп’ютерні програми.

Зарплата персоналу також виплачується «біла», провізорам надаватиметься профспілкова відпустка і будуть оплачуватися лікарняні, тобто працівникам гарантовано соціальний захист.

Запросивши на посаду завідувача аптеки молодого, проте досвідченого провізора Романа Савика, ми делегували йому повноваження щодо набору персоналу, формування аптечного асортименту та встановлення ціни на ЛЗ. Відзначу, зі своїми обов’язками завідувач впорався на «відмінно», бо вже за перші кілька місяців роботи аптека вийшла на рівень самоокупності та здобула добру репутацію серед залізничників і мешканців мікрорайону. За рахунок накопичених обігових коштів ми намагаємося максимально розширювати асортимент.

Висока якість і невисока ціна

Роман Савик, завідувач «Залізничної аптеки»:

— Певна річ, починати з нуля було нелегко. Треба було сформувати колектив, продумати асортиментну і цінову політику.

Роман Савик

Роман Савик

Насамперед ми відкрили наказ МОЗ « Про затвердження обов’язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів» і створили достатній запас цих препаратів. А потім щодня почали відстежувати дефектуру. Іншими словами, наповнюючи аптечні полиці, ми орієнтуємося на запити залізничників і мешканців мікрорайону. У такий спосіб аптечна номенклатура зросла до 2,5 тис. найменувань. Аптека пропонує лікарські засоби всіх основних груп іноземного і вітчизняного виробництва, продукцію для дітей, зокрема, дитяче харчування, товари санітарії і гігієни, лікарські трави і лікувальні чаї, лікувальну косметику низького і середнього цінового діапазону. Щодо брендової лікарської косметики, то наразі вивчаємо і аналізуємо попит на такі дороговартісні продукти. Також доволі активно практикуємо послугу «Ліки на індивідуальне замовлення». Як додаткову аптечну послугу пропонуємо безкоштовне вимірювання артеріального тиску.

Ми встановили унікальну комп’ютерну програму, яка допомагає знайти найпривабливіші пропозиції дистриб’юторів на кожен день, відтак до нас щодня доставляють ліки 3–5 гуртових компаній. Це такі визнані національні і регіональні лідери, що гарантують якість кожної таблетки, як «Оптима-Фарм», «БаДМ», «Вента», «3І».

Завдяки мінімальним націнкам ціни на ліки в нашій аптеці трохи нижчі, аніж в цілому у Львові. Додатково залізничникам надається 5% знижка на весь асортимент. Проте наш головний принцип — не завищувати ціну штучно, тоді не потрібно буде заманювати людей нечесними «знижками».

Окрім завідувача, в аптеці позмінно працюють ще два провізори-першостільники — Наталія Пеленьо і Юлія Щадило. Це випускниці ЛНМУ ім. Данила Галицького, які за своїми професійними і людськими якостями добре доповнюють одна одну. Вони висококваліфіковані, здатні до самоосвіти і саморозвитку, уважні і терплячі у ставленні до відвідувачів.

Тішить, що нашу появу прихильно зустріли мешканці прилеглих вулиць. У сквері, що поруч з Палацом залізничників, полюбляють прогулюватися мами з дітьми та люди старшого віку. Тому для них ми добираємо аптечний асортимент особливо ретельно.

Лариса Дедишина

subscribe

“Фармацевт Практик” #10′ 2015

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ