Статті

Живи кожним подихом: хронічне обструктивне захворювання легень

Статті

Живи кожним подихом: хронічне обструктивне захворювання легень

21/11/2018

З метою підвищити обізнаності населення та медичних працівників про захворювання, його симптоми, терапію та профілактику, а також покращити якість медичної допомоги пацієнтам, 21 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ). Цього року ключовою тезою просвітницької кампанії стало гасло: «Ніколи не рано, ніколи не пізно», а офіційним хештегом – #LiveEveryBreath («Живи кожним подихом»)

ХОЗЛ у цифрах

На сьогодні ХОЗЛ є однією з головних причин розвитку інвалідизації та смертності в усьому світі та віднесене до глобальних загроз здоров’ю людства. У 2015 році ХОЗЛ займало друге місце після ішемічної хвороби серця та інсульту у структурі причин смертності у світі, призвівши до 3,2 млн смертей [1]. За даними результатів глобального дослідження у 2016 році розповсюдження ХОЗЛ у світі сягнуло 251 млн випадків [2]. Однак Європейське респіраторне товариство наголошує, що лише в кожному четвертому випадку ХОЗЛ діагностується на ранніх стадіях, менше 6 % дорослого населення світу знають про наявність у них захворювання [3,4].

За словами Юрія Фещенка, д-ра мед. наук, проф., академіка, директора Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф. Г. Яновського НАМН України, науковці прогнозують, що до 2020 року ХОЗЛ стане однією із п’яти найбільш розповсюджених причин інвалідності у світі, тоді як у 1990 році захворювання знаходилося на 12-му місці за цим показником [5].

За оцінками Національного інституту фтизіатрії і пульмонології, на ХОЗЛ страждає мінімум 7 % населення України, тобто близько 3 млн чоловік [6]. Проте точної інформації про розповсюдженість захворювання немає, оскільки у країні відсутні дані офіційної статистики [7].

Що таке ХОЗЛ?

ХОЗЛ — це хронічне захворювання, яке характеризується стійкими респіраторними симптомами пов’язаними із обмеженням повітряного потоку через патологічні зміни дихальних шляхів та/чи альвеол. Ці зміни зазвичай спричинені значним ушкоджуючим впливом шкідливих частинок або газів [8]. Патологія проявляється задишкою, хронічним кашлем, виділенням мокротиння. З часом симптоми посилюються і виникають загострення, які можуть тривати до кількох тижнів, обумовлюючи помітне зниження працездатності, потребу в невідкладній медичній допомозі та госпіталізації, а у деяких випадках закінчуються смертю. Варто пам’ятати, що ХОЗЛ — це захворювання, яке супроводжується також порушеннями з боку серцево-судинної системи, сприяє розвитку остеопорозу, метаболічного синдрому, підвищує ризик розвитку раку легенів, викликає депресії.

Серед причин розвитку захворювання найбільш значущим фактором є куріння, у тому числі пасивне. До факторів ризику також віднесені професійний пил і хімічні впливи, забруднення повітря у приміщеннях, які погано вентилюються під час приготування їжі та спалювання дров й іншої біомаси для обігріву помешкання.

Як лікувати ХОЗЛ?

Сьогодні існує ефективна терапія, яка сприяє зменшенню вираженості симптомів, зниженню частоти і тяжкості нападів, позитивно впливає на загальний стан здоров’я і підвищує толерантність пацієнтів з ХОЗЛ до фізичних навантажень. Однак вкрай важливе значення має раннє виявлення захворювання, що дає можливість вчасно розпочати адекватне лікування і запобігти подальшому погіршенню функції легень.

Усвідомлюючи, що інформування пацієнтів про симптоми, своєчасна діагностика і належне лікування із застосуванням сучасних лікарських засобів дають змогу людям жити більш активним життям, компанія GSK активно підтримує Всесвітній день боротьби з ХОЗЛ. Вона є автором та ініціатором багатьох важливих заходів і програм, націлених на подолання тягаря хронічних респіраторних захворювань у світі. Один із проектів — міжнародне епідеміологічне дослідження CORE (Chronic Obstructive REspiratory diseases in CIS countries, «Хронічні обструктивні респіраторні захворювання у країнах СНД»), в якому вивчало розповсюдженість бронхообструктивних захворювань на території трьох країн СНД (в Україні, Казахстані та Азербайджані) серед дорослого населення. Це перше дослідження такого масштабу. В Україні в дослідженні взяли участь 964 особи у віці старше 18 років. Виявлення значної кількості пацієнтів із ранніми стадіями ХОЗЛ, свідчать про низьку поінформованість українців про захворювання і несвоєчасну діагностику.

Як подолати глобальну проблему?

За даними CORE, в Україні розповсюдженість ХОЗЛ склала 31,9 випадків на 1000 осіб, а вперше діагностованого (виявленого в ході дослідження) — 28,8 випадків на 1000 осіб [9]. Найбільша поширеність ХОЗЛ спостерігалась у віковій групі 65 років і старше. Дослідження також підтвердило світові дані про те, що чоловіки хворіють частіше, а найбільш поширеними супутніми захворюваннями при ХОЗЛ в Україні є артеріальна гіпертензія, дисліпідемія, інші серцево-судинні захворювання і пневмонія в анамнезі. Показовим стало те, що істотним фактором ризику розвитку захворювання в Україні є туберкульоз, тоді як в Казахстані — паління і робота в умовах підвищеної запиленості, а в Азербайджані — паління.

Результати дослідження були представлені на І Національному конгресі пульмонологів, який відбувся в Києві в жовтні 2018 року. У рамках даної науково-практичної конференції було проведено сателітний симпозіум «Патологія дихальних шляхів — широкі можливості терапії від компанії GSK», у якому взяли участь понад 350 спеціалістів охорони здоров’я, а більше 80 слухачів змогли долучитися до заходу завдяки онлайн-трансляції. Крім результатів дослідження CORE, учасникам симпозіуму було представлено дані про особливості та ефективність застосування сучасної терапії ХОЗЛ, засновані на рекомендаціях GOLD.

subscribe

Одночасно з активною підтримкою науково-практичних заходів GSK ініціює по всьому світу тематичні соціальні програми та підтримує державні і неурядові проекти задля покращення якості життя людей із бронхіальною астмою та хронічним обструктивним захворюванням легень. Так, уже понад 14 років в Україні реалізується довгостроковий соціальний проект «Оранж Кард», покликаний підвищити доступність ефективних лікарських засобів для терапії хронічних респіраторних захворювань, у тому числі ХОЗЛ. За програмою працюють понад 4000 аптек по всій країні (20% аптек України).

Знаковою подією стало оновлення в 2018 році унікальної віртуальної наукової платформи RespiratoryWorld, що створило умови для безплатного дистанційного навчання та підвищення кваліфікації пульмонологів і лікарів загальної практики в сфері діагностики, ведення і терапії респіраторних захворювань. На міжнародному інформаційно-освітньому ресурсі представлений досвід провідних світових експертів у сфері лікування респіраторних захворювань.

Література:

  1. https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death доступно станом на 16.11.2018
  2. https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/chronic-obstructive-pulmonary-disease-(copd) доступно станом на 16.11.2018
  3. Nugmanova et al. BMC Pulmonary Medicine The prevalence, burden and risk factors associated with chronic obstructive pulmonary disease in Commonwealth of Independent States (Ukraine, Kazakhstan and Azerbaijan): results of the CORE study (2018) 18:26
  4. Global Strategy for the Diagnosis, Management, and Prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease, revised 2018 (GOLD 2018). All rights reserved.  Use is by express license from the owner.
  5. «ХОЗЛ в Украине: проблемы и пути решения», «Здоровье Украины», общетерапевтический номер: № 9/1 апрель, 2015.  https://health-ua.com/article/15486-hozl-v-ukraine-problemy-i-puti-resheniya доступно станом на 16.11.2018
  6. «ХОЗЛ в Украине: проблемы и пути решения», «Здоровье Украины», общетерапевтический номер: № 9/1 апрель, 2015. https://health-ua.com/article/15486-hozl-v-ukraine-problemy-i-puti-resheniya доступно станом на 16.11.2018
  7. Feshchenko Y. et al. Chronic obstructive pulmonary disease, bronchial asthma and allergic rhinitis in the adult population within the commonwealth of independent states: rationale and design of the CORE study. BMC Pulm Med. 2017 Oct 10;17(1):131
  8. GOLD 2017 Global Strategy for the Diagnosis, Management and Prevention of COPD.
  9. Nugmanova et al. BMC Pulmonary Medicine The prevalence, burden and risk factors associated with chronic obstructive pulmonary disease in Commonwealth of Independent States (Ukraine, Kazakhstan and Azerbaijan): results of the CORE study (2018) 18:26

Джерело: прес-служба GSK

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ