Статті

Зменшити біологічний вік можливо?

09/09/2019

Повернути біологічний годинник людини на кілька обертів назад цілком можливо. Про це свідчать результати попереднього дослідження, опубліковані в журналі Aging Cell*. «Рецепт омолодження» на кілька років – в комбінації трьох лікарських засобів

Окрім хронологічного віку, який ми рахуємо за календарем, і який неможливо зменшити, не маючи машини часу, вчені також користуються таким поняттям як «біологічний вік». Воно відображає фактичний ступінь морфологічного та фізіологічного розвитку та, відповідно, старіння організму. Вимірюють біологічний вік за допомогою так званого епігенетичного годинника («епігенетичний» означає такий, що «поза генами», тобто не стосується послідовності нуклеотидів у ланцюгу ДНК). Це тест, який дозволяє оцінити біологічний вік тканини, органу та цілого організму шляхом вивчення ступеню метилювання ДНК (метилювання ДНК не змінює послідовності нуклеотидів, але впливає на функціонування геному).

У невеликому попередньому дослідженні TRIIM (The Thymus Regeneration, Immunorestoration and Insulin Mitigation), взяли участь дев’ять здорових чоловіків у віці від 51 до 65 років. Протягом року вони отримували три препарати. Перший – гормон росту, про який відомо, що він стимулює регенерацію тимуса. Через те, що цей гормон також може спричиняти підвищення рівня глюкози в крові (прояви цукрового діабету), пацієнти також отримували два антидіабетичні засоби – гормон дегідроепіандростерон (ДГЕА) та метформін.

Кілька простих тестів для визначення біологічного віку: Как определить свой биологический возраст?

Перед початком та по закінченню дослідження учасникам в чотирьох тестах визначали біологічний вік. Виявилося, що коктейль ліків, який вони приймали, зменшив їх біологічний вік у середньому на 2,5 роки. Цей результат підтверджувався в усіх тестах, і хоча ступінь «омолодження» у різних учасників була різна, зменшення біологічного віку спостерігалося у всіх без виключення.

subscribe

Автори дослідження зазначають, що самі не сподівалися такого результату. Вони очікували, що лікарський коктейль уповільнить біологічне старіння, а виявилося, що він може повернути його назад. При цьому гормон ДГЕА відновив у учасників тканини тимуса, що омолодило їх імунну систему. Цікаво, що початково  дослідження мало на меті саме відновлення тканин тимусу за допомогою гормону росту. Додавання антидіабетичних засобів повинне було просто нівелювати його продіабетичну дію. А в результаті виявилося, що така терапія впливає на біологічний вік всього організму.

Автори дослідження акцентують на тому, що результати випробувань лише попередні – надто мала кількість учасників, всі однієї статі, однієї раси, всі середнього віку, а також відсутня контрольна група. Тому вони сподіваються докладніше вивчити механізми дії омолоджуючого коктейлю в більш масштабному дослідженні.

Читайте також: Возраст человека можно определить по его… микрофлоре

* Fahy  GM, Brooke RT, Watson JP et al. Reversal of epigenetic aging and immunosenescent trends in humans // Aging Cell, First published: 08 September 2019. https://doi.org/10.1111/acel.13028

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ