Статті

Знайдено два антибіотики з незвичайним механізмом дії

Статті

Знайдено два антибіотики з незвичайним механізмом дії

14/02/2020

Новий «еволюційний» підхід до аналізу геному представників родини актиноміцетів дозволив вченим із Університету Макмастера (Канада) знайти* антибіотики, які мають досі не описаний механізм дії та активні проти мультирезистентних бактерій

Антибіотики, для яких описано новий механізм дії, належать до групи глікопептидів, як відомі антибіотики «останнього резерву» ванкоміцин та тейкопланін, і їх також виділено з грунтових бактерій. Один з них – комплестатин – був відомий раніше, а другий – корбоміцин – щойно відкрили. Виявилося, що ці природні сполуки мають незвичайний механізм дії – вони блокують процес, який уможливлює зростання та поділ бактеріальної клітини.

Як відомо, бактерії оточені міцними клітинними стінками, що виконують захисну функцію та забезпечують мікроорганізму стабільну форму. Бета-лактамні антибіотики чинять антимікробну дію, порушуючи синтез пептидоглікану, та, відповідно, формування клітинної стінки. На відміну від них, глікопептиди комплестатин та корбоміцин блокують руйнування пептидоглікану клітинної стінки, адже є інгібіторами відповідних бактеріальних ферментів автолізинів. Не маючи змоги зруйнувати пептидоглікани, бактерія не може  перебудувати (ремоделювати) клітинну стінку. Її клітинна стінка перетворюється на пастку: бактерія в ній не може ані зростати, ані ділитися.

Читати також: Пеніциліни — антибіотики, з яких усе починалось

Антибіотики вже випробували in vivo: в експериментах на мишах вони ефективно знищували метицилін-резистентний Staphylococcus aureus (MRSA).

subscribe

Автори вважають, що комплестатин та корбоміцин є антибіотиками, до яких бактеріям складно сформувати резистентність. Вони сподіваються, що розроблений ними «еволюційний» метод аналізу геномів мікроорганізмів допоможе знайти ще багато перспективних антимікробних сполук.

* Culp EJ, Waglechner N, Wang W et al. Evolution-guided discovery of antibiotics that inhibit peptidoglycan remodelling. Nature, Published https://doi.org/10.1038/s41586-020-1990-9

Фото під заголовком: колонії бактерій-актиноміцетів (shutterstock.com)

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ