Статті

Засіб для зниження холестерину двома ін’єкціями на рік готують до реєстрації

Статті

Засіб для зниження холестерину двома ін’єкціями на рік готують до реєстрації

18/10/2019

Інклісиран (inclisiran) здатний ефективно знижувати холестерин навіть у тих пацієнтів, у яких не працюють максимально переносимі дози статинів. Схема застосування інклісирану – 2 підшкірні ін’єкції на рік

У вересні на Європейському конгресі кардіологів (ESC Congress 2019) були представлені результати третьої фази клінічних випробувань ORION-11 (NCT03400800) препарату інклісиран. Він показаний пацієнтам із атеросклерозом або високим ризиком його розвитку, у яких рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) не вдається знизити застосуванням максимально переносимих доз статинів та інших гіполіпідемічних засобів. Ефективність цього засобу, що належить до класу інгібіторів пропротеїнової конвертази субтилізин-кексинового типу 9 (PCSK9), вражає, адже, згідно з даними третьої фази клінічних випробувань, він стійко знижує рівень холестерину ЛПНЩ удвічі при застосуванні лише двох підшкірних ін’єкцій на рік (без урахування двох навантажувальних доз на початку лікування). Також випробування підтвердили високий профіль безпеки інклісирану, зокрема у пацієнтів з патологіє печінки та нирок.

Профермент PCSK9 – серинова протеаза, яка зв’язується з ЛПНЩ-рецепторами на поверхні гепатоцитів, чим сприяє їх лізосомній деградації в печінці. ЛПНЩ-рецептори є первинними рецепторами для виведення циркулюючих ЛПНЩ із системного кровотоку, тому зниження наявного пулу ЛПНЩ-рецепторів веде до зростання ЛПНЩ в плазмі крові. Пригнічення PCSK9, відповідно, забезпечує збільшення кількості ЛПНЩ-рецепторів, доступних для кліренсу холестерину ЛПНЩ.

Наразі на ринку клас інгібіторів PCSK9 представлений моноклональними антитілами, які  блокують циркулюючий PCSK9. Це високоефективні гіполіпідимічні засоби, які зазвичай застосовують у комбінації зі статинами. На відміну від них інклісиран блокує синтез PCSK9. Препарат створено за технологіє РНК-інтерференції – природного процесу пригнічення активності генів. Інклісиран містить малі інтерферуючі РНК (siRNA), які перешкоджають експресії гена PCSK9. РНК в складі інклісирану кон’югована з N-ацетигалактозаміном, який стабілізує її та подовжує терапевтичну дію препарату.

subscribe

Компанія The Medicines Company планує подати документи на реєстрацію інклісирану вже до кінця поточного року, отже наприкінці 2020 р. препарат може з’явитися на ринку.

Читайте також: Рекомендації пацієнтам з атеросклерозом щодо дієти та способу життя

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ