Наука

Кишечні бактерії можуть впливати на розвиток серцево-судинних захворювань

Наука

Кишечні бактерії можуть впливати на розвиток серцево-судинних захворювань

14/05/2018

Мікроорганізми, які мешкають в кишечнику, можуть знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Раніше це було встановлено для мишей, а нині – також і для людей*

Відомо, що головними факторами, які підвищують ризик серцево-судинних захворювань є високий артеріальний тиск, підвищений рівень холестерину в крові та куріння. Але в деяких групах пацієнтів (у молодих людей, жінок, в деяких етнічних групах та ін.) цих факторів явно недостатньо для передбачення серцевої патології. Фактором ризику, якого не вистачає для підвищення точності передбачення, може бути кишечний мікробіом.

Один із методів оцінки ризику інфаркту міокарда або інсульту заснований на оцінці артеріальної ригідності, яка, в свою чергу, пов’язана не стільки з підвищеним холестерином або курінням, скільки з запаленням. Запалення – ключовий фактор розвитку серцево-судинних хвороб та ригідності артерій. Так, в одному дослідженні було показано, що протизапальні препарати знижують кількість повторних інфарктів, а також ризик розвитку раку. Але, схоже, зменшити запалення можуть не тільки ліки, а й правильні кишечні мікроорганізми.

subscribe

Мікроби, які живуть в кишечнику людини, можуть грати важливу роль у попередженні таких запальних хвороб як псоріатичний артрит, цукровий діабет або запалення кишечника. При всіх цих хворобах спостерігається зниження різноманіття кишечник мікроорганізмів.

Читайте также: Нарушения кишечной микрофлоры могут снижать эффективность лекарственных средств

В нещодавньому дослідженні було виявлено, що для жінок з підвищеною ригідністю артерій  характерне зниження різноманіття кишечник мікробів, тоді як високе різноманіття, навпаки, було пов’язане з ліпшим станом артеріальних стінок. Крім того, у осіб із здоровими судинами в крові знаходили речовини, які виробляються кишечними мікроорганізмами, наприклад, індопропіонову кислоту, яка знижує ризик розвитку цукрового діабету. Синтезу індопропіонової кислоти кишечкою флорою сприяє раціон, багатий харчовими волокнами.

Цікаво, що впливом кишечного мікробіому можна пояснити 10% випадків артеріальної ригідності. Це означає, що корекція мікрофлори, що мешкає в травній системі людини, може знизити серцево-судинний ризик в значної частини пацієнтів.

Читайте також: Бактериальная микрофлора – еще один жизненно важный орган человека?

Є кілька шляхів збільшення різноманіття кишечного мікробіому: прийом пробіотиків, фекальна трансплантація та, звичайно, зміна харчового раціону. Правильний мікробіом допомагають підтримувати продукти багаті омега-3 жирними кислотами та харчовими волокнами (овочі, фрукти, , цільнозернові хліб та крупи, горіхи, бобові, чорний шоколад).

* Lin CMC, Cecelja M, Mangino M, Matey-Hernandez  ML, et al. Gut microbial diversity is associated with lower arterial stiffness in women //European Heart Journal, Published: 09 May 2018, ehy226. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehy226

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ