Новини

Актовегін – в міжнародних рекомендаціях

31/01/2020

Канадські рекомендації 2019 р. щодо лікування хворих із постінсультними порушеннями настрою і когнітивних функцій  (далі – канадські рекомендації) згадують препарат деривату крові телят Актовегін. В документі зазначено, що новий [для канадських лікарів – прим. ред.] терапевтичний агент Актовегін покращує окисний метаболізм у мозку і може допомогти у відновленні когнітивних функцій, порушених внаслідок ішемічного інсульту

Інсульт сьогодні посідає друге місце в світі серед причин смерті і перше місце – серед причин інвалідизації. В Україні, згідно з офіційними даними, щорічно трапляється близько 100 тис. інсультів, прицьому лише 20% пацієнтів, які перенесли інсульт, повертаються до повноцінного життя. Постінсультна депресія, тривожність, втома, а також ослаблення когнітивних функцій створюють перешкоди, які можуть негативно вплинути на процес реабілітації та призвести до тяжких наслідків. До 50% людей, які перенесли інсульт, відчувають хоча б один з цих симптомів.

У канадських рекомендаціях, наведено дані клінічних досліджень, в яких встановлено, що у пацієнтів з депресією помірні когнітивні порушення швидше прогресують до деменції. Своєчасне виявлення цих порушень може не тільки прискорити процес реабілітації, а й зменшити ризик виникнення необоротних порушень у майбутньому.

Ефект Актовегіну вивчали у пацієнтів із когнітивними порушеннями (оцінка за шкалою MoCA ≤25) внаслідок перенесеного гострого ішемічного інсульту. Через 3, 6, і 12 місяців в групі Актовегіну у істотно більшої кількості пацієнтів відбулося поліпшення стану когнітивних функцій у порівнянні з групою плацебо (оцінка за шкалою ADAS-Cog + покращилася на 4 бали і більше – критерій відповіді на терапію за стандартами FDA).

Ще одним фармакологічним агентом, дослідження якого згадуються в канадських рекомендаціях, є цитиколін. Застосування даного лікарського засобу асоціювалося з поліпшенням когнітивного статусу у осіб, які перенесли перший ішемічний інсульт.

Ослаблення когнітивних функцій і депресія є викликами, з якими стикаються хворі, які перенесли інсульт. Вони не лише негативно впливають на процес реабілітації, але і можуть призводити до погіршення прогнозу таких пацієнтів. Саме тому життєво необхідними є обстеження, оцінка та належне керування цими станами. Чим раніше буде ідентифікована проблема, тим кращих результатів можна досягти в реабілітації постінсультних хворих.

Джерело: прес-служба «Такеда Україна»

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ