Новини

Акція з раннього виявлення раку молочної залози в Харкові

05/11/2014

З нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку молочної залози в Харкові пройшла традиційна акція «Онко-Дозор». Організаторами цієї ініціативи виступили Українська федерація боротьби проти раку та Громадська організація «Центр “Рівне право на життя”» в партнерстві з Харківською обласною радою. Проведення акції підтримала компанія Санофі в Україні, яка відома своєю активною участю в боротьбі з онкологічними захворюваннями.

В рамках акції «Онко-дозор» 20-29 жовтня всі бажаючі змогли пройти обстеження молочних залозна базі Харківського обласного клінічного онкологічного центру, отримати консультацію фахівця, а також дізнатися більше про профілактику, сучасну діагностику та лікування раку молочної залози в Україні. У ході проведення акції в Харкові безкоштовно було обстежено 674 жінок, які також отримали кваліфіковану консультацію лікарів-онкологів. Лише 22% з них не мали патології молочних залоз, а рак молочної залози було виявлено у 6 жінок.

За даними ВОЗ рак молочної залози – перша за значимістю причина смерті жінок у віці 20-59 років як в світі, так і в Україні. В Україні 40% пацієнток з раком молочної залози – жінки працездатного віку. Щороку це захворювання забирає життя понад 7 500 жінок (переважно у віці 30-54 років) і залишає сиротами 6 дітей щодня. Втім, кожну п’яту смерть від раку молочної залози в Україні можна було б уникнути, якби жінки вчасно зверталися до лікаря і починали лікування.

В умовах нинішньої складної ситуації в країні та нестачі ресурсів у сфері охорони здоров’я, подібні соціальні проекти відіграють найважливішу роль у запобіганні смертності від раку молочної залози і збереженні здоров’я українських жінок, так як значно підвищують шанси вчасно виявити патологію і почати належну терапію. Так, у 2013 році в Харкові та Донецьку відбулася акція «Онко-Дозор», під час якої 410 жінок пройшли обстеження, з них у 20% було виявлено патології молочних залоз. У 2 жінок фахівці діагностували захворювання на ранніх стадіях розвитку, що дозволить їм вчасно пройти якісне лікування і зберегти життя. У 2014 році у Львівському обласному онкологічному диспансері пройшла тритижнева скринінгова кампанія, в рамках якої 238 жінок були проконсультовані спеціалістами і пройшли безкоштовну мамографію. 4 пацієнтки з підозрою на рак молочної залози потребували дообстеження, у 5 – був виявлений рак молочної залози на ранніх стадіях, коли шанси на успішне вилікування досить великі.

Тетяна Леман, голова ради Української федерації боротьби проти раку, виконавчий директор ГО «Центр “Рівне право на життя”»: «Найбільш поширеним онкологічним захворюванням серед жінок в Україні залишається РМЗ. Щорічно в Україні ця хвороба реєструється у понад 16 000 жінок, і цей показник тільки збільшується. У довгостроковому партнерстві з компанією Санофі в Україні нам вдається надавати фахівцям реальну підтримку у виявленні цієї патології на початкових стадіях, коли шанси на вилікування максимально високі. Я сподіваюся, що надалі такі скринінгові кампанії будуть розширені на всі регіони країни, надаючи високоспеціалізовану допомогу жінкам у боротьбі проти цього захворювання».

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ