Новини

Актуальна тема: знизити материнську смертність

21/11/2014

Поява нової людини схожа на диво, але матері не повинні своїм життям його сплачувати. Тільки уявіть, кожні 2 хв в світі від післяпологових кровотеч помирає жінка! Від цієї проблеми в першу чергу потерпають країни, що розвиваються, але й в багатьох розвинених державах статистика є невтішною

У квітні 2014 р. компанія MSD анонсувала програму «Збереження матерів в Україні: інноваційний підхід у боротьбі з післяпологовими кровотечами». «Наша компанія виділила 281 657 доларів США на проведення в Україні освітнього проекту, спрямованого на зниження рівня післяпологових кровотеч і, таким чином, зменшення материнської смертності, — говорить Ільдар Сейтягьяєв, генеральний директор компанії «MSD Україна». — Глобальний соціальний проект «MSD для матерів» було розпочато в 2011 р. Зараз він охоплює більш ніж 30 країн світу. Цього року програма розпочала роботу в Україні. Ми прагнемо створити світ, де жодна жінка не вмирає, даруючи життя дитині, тож будемо сподіватися, що наш проект допоможе зберегти сотні життів».

«За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рівень материнської смертності в Україні у 4–5 разів вище, ніж у сусідніх європейських країнах, — зазначив Костянтин Подшивалов, керівник всеукраїнської благодійної організації «Джей.Ес.Ай.-Україна», яка виграла грант компанії «MSD Україна» на реалізацію цього освітнього проекту в нашій країні. — Проблема боротьби з післяпологовими кровотечами потребує нагального вирішення».

Житомирський обласний перинатальний центр першим в Україні відкрив двері нового симуляційно-тренінгового кабінету, оснащеного презентаційним обладнанням, інструментарієм та пологовим манекеном-симулятором, які необхідні для навчання команд медпрацівників. Акушери-гінекологи, акушерки, операційні медсестри та анестезіологи у складі мультипрофільних бригад навчатимуться тут за курсом «Допомога у випадках післяпологових кровотеч», розробленим спеціалістами Гарвардського університету (США).

«Протягом багатьох років наш центр працює в авангарді сучасної медичної науки, — говорить Юрій Вайсберг, головний лікар Житомирського обласного перинатального центру. — До нас приїздять жінки з найважчими випадками перебігу вагітності, і не тільки з усієї області, але й з інших регіонів країни. Зараз ми розпочинаємо втілення нового проекту, головна мета якого — навчитися ефективно боротися з післяпологовими кровотечами».

В середині вересня лікарі центру взяли участь у навчанні під проводом відомих викладачів з Гарвардського медичного університету і за результатами навчання отримали сертифікати тренерів. Тепер вони будуть навчати фахівців з усіх пологових будинків Житомирської області у новоствореному симуляційно-тренінговому центрі. Робота цього центру дасть можливість навчити протягом наступних двох років 320 медичних працівників.

За словами Ільдара Сейтягьяєва, компанія «MSD Україна» продовжить роботу в цьому напрямку. Наступного року такий тренінговий центр буде відкрито на Миколаївщині.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ