АктуальноНовини

Американці навчилися лікувати рак без побічних ефектів

05/04/2013

Основний метод боротьби з раком – радіотерапія, яка має дуже серйозні побічні ефекти. Дослідники у США винайшли абсолютно нову й цілком безпечну технологію променевого лікування.

Історія радіоактивного випромінювання як лікування злоякісних пухлин починається з перших років ХХ століття. В онкологічних клініках почали використовувати апарати, які впливали на злоякісні пухлини іонізуючим випромінюванням. Але лікарі одразу помітили, що радіація вбиває не тільки ракові клітини, але й здорові. Це змушує сильно зменшувати дози радіотерапії.

Найближчим часом американські онкологи отримають можливість оцінити новий метод променевого лікування раку – нейтронозахоплюючу терапію.

Професор Фредерік Готорн із колегами з Університету Міссурі синтезував препарат на основі бору. Ліки накопичуються у великій кількості саме в пухлинах, незалежно від різновиду раку.

Молекула бору руйнується з виділенням літію, гелію й енергії. Атоми гелію й літію з силою вдаряють по мембрані ракової клітини зсередини, завдаючи їй серйозних ушкоджень, які призводять до швидкої загибелі всієї клітини. Сусідні ж здорові клітини залишаються повністю неушкодженими.

Цьогоріч мають початися клінічні випробовування за участю онкологічних хворих.

За це відкриття президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама вручив професору Готорну особливу відзнаку – Національну медаль науки.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ