АктуальноНовини

Антивакцинальні настрої суспільства поставили Україну на останнє місце в цивілізованому світі за кількістю обов’язкових щеплень

27/04/2013

В ефірі програми “Порядок денний” на Першому каналі Українського радіо Раїса Богатирьова повідомила, що антивакцинальні настрої в країні сильно вплинули на рівень охоплення населення імунізацією, а це призвело до епідемічних ризиків. Свого часу негативне ставлення суспільства до імунопрофілактики зірвало додаткову вакцинацію проти кору, результатом чого стало понад 12 тисяч випадків захворювання на кір у 2011-2012 роках.

Міністр охорони здоров’я наголошує, що проблеми антивакцинальних кампаній є не тільки в Україні, але в жодній іншій країні вони не проводяться настільки агресивно й не спричиняють такого занепаду імунопрофілактики.

Відповідно до Національного календаря щеплень, в Україні  обов’язкові щеплення лише від десяти керованих інфекційних хвороб. Меншої кількості обов’язкових щеплень не має жодна інша цивілізована країна. У США за кошти державного бюджету обов’язковою є вакцинація від 16 інфекційних хвороб, у тому числі від грипу, пневмококу, вітрянки й папіломовірусу. Українці ж забули смертельні епідемії від інфекційних хвороб, тому не усвідомлюють важливості імунопрофілактики для себе й своїх дітей — так висловилася співробітник ДУ “Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України” Світлана Доан.

Імунолог стверджує, що антивакцинальні кампанії виникають тому, що люди вже забули про смертельні епідемії дифтерії чи кору.  У 90-х роках люди стояли в чергах, аби зробити щеплення.

На думку експерта, кожна людина має усвідомлювати важливість імунопрофілактики, адже щеплення захищають не лише кожного громадянина окремо, але й формують колективний імунітет нації.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ