Новини

АПАУ просить МОЗ вжити заходів щодо незаконної торгівлі лікарськими засобами

Новини

АПАУ просить МОЗ вжити заходів щодо незаконної торгівлі лікарськими засобами

27/03/2020

27 березня 2020 . громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)» направила листа до міністра охорони здоров’я Іллі Ємця, в якому просить вжити заходів для припинення незаконної торгівлі лікарськими засобами через он-лайн сервіс «Liki24.com»

У листі за підписом директора ГС “АПАУ” Володимира Руденка зокрема зазначено:

“24.03.2020 МОЗ опублікувало на громадське обговорення проєкт Постанови КМУ «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) та пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211».

Даним проєктом Постанови пропонується виключно на період карантину, встановленого Постановою КМУ від 11 березня 2020 року №211, дозволити представникам роздрібної торгівлі лікарськими засобами дистанційну торгівлю та доставку лікарських засобів і супутніх товарів (самостійно або із залученням операторів поштового зв’язку на договірних засадах).

Тобто, мова йде виключно про право ліцензіата (право аптечних закладів) здійснювати самостійно дистанційну торгівлю та доставку лікарських засобів й супутніх товарів власними силами, та/або, за необхідності, шляхом укладення договорів з операторами поштового зв’язку з метою здійснення такої доставки безпосередньо кінцевому споживачу.

Механізм реалізації цієї Постанови та порядок оплати лікарських засобів ще невідомий.

Передбачається, що дистанційна торгівля не буде поширюватись на: наркотичні лікарські засоби, психотропні та прекурсори; на сильнодіючі та отруйні лікарські засоби; та на ті, які потребують особливих умов зберігання.

24.03.2020 ГС «АПАУ» звернулось до МОЗ із пропозицією, щоб дистанційна торгівля на період карантину, також не поширювалась на лікарські засоби, які відпускаються виключно за рецептами, згідно із Правилами затвердженими Наказом МОЗ від 19.07.2005 №360.

Однак, в ЗМІ активно поширюють інформацію про те, що доставка поштою вже здійснюється, без зазначення будь-яких обмежень стосовно лікарських засобів, які є сильнодіючими, отруйними чи тих, що потребують особливих умов зберігання, не кажучи вже про рецептурні.

Наразі, так званий, он-лайн сервіс «Liki24.com», який займається продажем лікарських засобів поза Ліцензійними умовами, затвердженими Постановою КМУ від 30 листопада 2016 р. № 929, вже анонсував доставку ліків оператором поштового зв’язку «Нова пошта». Дана інформація міститься за посиланням на сайті сервісу: https://liki24.com/dostavka-i-oplata/. А також на: https://www.ukrposhta.ua/ua/news/57072-ukrposhta-i-liki24com-v-period-karantinu-dostavljatimut-liki-v-regioni-bezkoshtovno та інших ЗМІ, розміщена інформація, згідно з якою національний оператор «Укрпошта» разом з сервісом «Liki24.com» самостійно запускають безкоштовну доставку ліків в регіони України на період карантину, однак, ці організації не мають ліцензії на здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами…

У зв’язку з чим ГС «АПАУ» просить Вас вжити заходів щодо Сервісу «Liki24.com», які здійснюють незаконну торгівлю лікарськими засобами; запобігти поширенню інформації у ЗМІ, яка дезінформує населення; та посприяти якнайшвидшому вирішенню даного питання на законодавчому рівні.”

Джерело: прес-служба ГС “АПАУ”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ