Новини

АПАУ: Україна ще не готова до онлайн-торгівлі лікарськими препаратами

Новини

АПАУ: Україна ще не готова до онлайн-торгівлі лікарськими препаратами

30/01/2020

Незважаючи на те, що в деяких країнах онлайн-торгівля  як ОТС-, так і Rx-препаратами дозволена, Україна до цього ще не готова. Так вважають експерти Аптечної професійної асоціації України (АПАУ). Вони переконані, що онлайн-торгівля лікарськими препаратами в Україні вимагає ретельного регулювання. Навіть якщо купувати ліки в інтернеті зручно і попит на цю послугу існує, такий підхід несе певні ризики

«Щодо можливості отримання лікарських засобів поза межами аптеки, незалежно від того, чи це рецептурний, чи безрецептурний препарат, на моє переконання,  Україна ще не готова до такого виду послуг», – пояснює директор АПАУ, доктор фармацевтичних наук, професор Володимир Руденко.

Він також розповів, що Європейська федерація аптечних мереж також з великою обережністю відноситься до цього. Якщо взяти до уваги європейський досвід, то в деяких країнах дозволена доставка ОТС-препаратів. Рецептурні препарати доставляються лише в поодиноких країнах, але такий вид сервісу має жорстке регулювання і певні правила.

В багатьох країнах Європи давно впроваджено електронний рецепт та інші програми в системі охорони здоров’я. Україна тільки на початку цього шляху. Наразі лікарі не виписують рецепти на Rх-препарати навіть в паперовій формі, тому що за цим стоїть їх відповідальність за правильність  призначення  та якість лікування.

До речі, на сайті МОЗ днями опублікований  проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення», де пропонується суттєво підняти штрафи за продаж лікарських засобів без рецепта. Тобто, відповідальність знову покладається на працівника аптеки. І ніяким чином даний проєкт не передбачає обов’язкового впровадження в обіг електронного рецепта та відповідальності лікаря за те, що невірно виписав або взагалі не виписав рецепта.

«Точка зору членів АПАУ така, що наша країна ще не готова до таких нововведень. Спочатку потрібно впровадити електронний рецепт для всіх Rх-препаратів, прописати алгоритм взаємовідносин лікувальний заклад (лікар) – аптека (фармацевт), а вже потім розглядати можливість такого виду сервісу», – зазначив Володимир Руденко.

Джерело: прес-служба АПАУ

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ