Новини

В Києві відбувся “Аптечний саміт України” – 2019

06/12/2019

5 грудня 2019 г., в столичному Mercure Kyiv Congress Centre, відбувся щорічний Аптечний саміт України, організатором якого традиційно виступає ГС “Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)”. Цього разу до участі в Саміті були запрошені перші особи всіх гілок нової влади, керівники та спеціалісти регуляторних служб, представники фармринку

Відкрив Саміт голова ГС “АПАУ” Ігор Червоненко. «Саміт, зазвичай, піднімає багато назрілих проблем. До того ж, не завжди, як нині, випадає нагода поспілкуватися віч-на-віч з народними обранцями, іншими посадовими особами, які так чи інакше мають відношення до діяльності аптек. Сподіваюся, і цього разу, на взаєморозуміння та позитивний в подальшій співпраці результат. Бо всі зараз хочуть щось врегульовувати. Може, що й треба, але не аптечний ринок, який врегульовано вже давно», – зазначив він.

Серед озвучених та обговорених питань – нові пріоритети в законодавстві щодо реформи охорони здоров’я й фармацевтичної галузі, підсумки 2019 р., плани на прийдешній рік тощо.

Присутній на Саміті народний депутат, член Комітету Верховної ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Юрій Заславський, запропонував учасникам АПАУ зібратися за «круглим столом» для подальшого обговорення та вирішення озвучених під час заходу проблем фармгалузі.

Представники Міністерства охорони здоров’я, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками поінформували присутніх щодо впровадження Концепції розвитку фармацевтичної галузі на 2020 – 2025 рр. (генеральний директор фармацевтичного директорату МОЗ Олександр Комаріда) та нові зміни у законодавстві стосовно ліцензування у сфері обігу лікарських засобів (директор департаменту оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами Держлікслужби Олена Речкіна).

Учасники Саміту не обійшли увагою питань щодо застосування РРО. Зокрема, про «кешбеки» та як це буде працювати розповів Станіслав Кубрін, головний державний ревізор – інспектор департаменту податкових перевірок Державної податкової служби України. Тему «Програма «Доступні ліки» – підсумки 2019 р. та новини 2020 озвучила в.о. начальника відділу роботи з аптеками департаменту договірної роботи Національної служби здоров’я України Ірина Ліштаба.

Досвідом ділилися юрист-консультант з питань конкурентного права та політик при Федеральній торговій комісії США Меган Іоріанні (європейський досвід імплементації належної аптечної практики) та експерт фармацевтичного ринку Гжегож Орновські (паралельний імпорт – досвід республіки Польща).

Також на Саміті йшлося про взаємодію аптечних мереж та виробників (спікер Альона Чібішева, начальник управління трейд-маркетингу департаменту просування компанії «МДМ»), 2D- кодування (Марина Бучма, директор зі зв’язків з державними органами компанії «Тева Україна»), законодавчі зміни -2020 (Дмитро Алешко, партнер ЮК «Правовий альянс»), якісні ліки (Володимир Косенков, PR-менеджер компанії «Кусум»), вітчизняний фармацевтичний ринок в 2019-2020 р.р. (Сергій Іщенко, директор компанії «Proxima Research»), закон про рекламу та мову, контроль за цінами на лікарські засоби (Олег Кобельков, Оксана Варюхіна – Держпродспоживслужба), проблематику транспортування та зберігання лікарських засобів (Денис Гапон, спеціаліст з валідації компанії «Глюдор»), отримання грошей з аптечних запасів (Александр Соколенко, старший менеджер проектів Apple Consulting), кадровий голод (Надія Мишко, керівник проекту JOB Morion) та інші.

Підсумовуючи результати Саміту, директор Аптечної професійної асоціації України, доктор фармацевтичних наук, професор Володимир Руденко, відзначив конструктивний діалог між спікерами і присутніми в залі та подякував генеральному спонсору Аптечного саміту України -2019 компанії «Кусум» та співорганізаторам компанії «УкрКомЕкспо» за плідну співпрацю.

Джерело: прес-служба АПАУ

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ