Новини

Багаторічна стратегія імунізації – запорука епідеміологічної безпеки країни

14/12/2016

Пропозиції для покращення ситуації з імунізацією населення України було запропоновано в рамках Вакцинного Саміту 2016

24 листопада 2016 року в Києві відбувся Вакцинний Саміт, який був присвячений питанням створення багаторічної стратегії захисту населення від захворювань, що контролюються щепленнями. Захід організовано компанією «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна» за підтримки посольства Бельгії в Україні, посольства Великобританії в Україні та Американської торговельної палати в Україні.

Під час Вакцинного Саміту представники урядових та неурядових структур, міжнародні та українські фахівці в галузі педіатрії, імунології та інфекційних хвороб наголосили на небезпеці спалахів інфекційних захворювань,критичній ситуації з охопленням імунізацією населення в Україні та представили своє бачення і проект плану дій для виходу із кризи.

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун наголосила, що сьогодні в Україні рівень охоплення вакцинацією населення один із найнижчих у світі. Такі показники свідчать про існування загрози національній безпеці країни та високу ймовірність спалахів небезпечних захворювань:

«Забезпечити належні рівні охоплення профілактичними щепленнями та налагодити безперервне постачання вакцин є одним з ключових пріоритетів МОЗ. Вийти з такої складної ситуації можливо тільки об’єднавши зусилля представників законодавчої, виконавчої влади, медіа, спеціалістів охорони здоров’я та громади».

Ситуацію ускладнює той факт, що на сьогодні в Україні немає загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних захворювань. Термін дії попередньої Програми закінчився у 2015 році. Для покращення ситуації з охопленням вакцинацією населення і довгострокового планування критично важливе створення багаторічної стратегії імунопрофілактики та розробка комплексного плану з підвищення показників вакцинації насамперед серед дітей та людей із груп ризику.

Важливу роль відповідальної позиції медіа у донесенні населенню позитивної інформації щодо цінності вакцинопрофілактики підкреслила у своїй промові народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров‘я Ольга Богомолець:

«Вакцинація є фундаментальним правом кожної людини на здорове життя та найбільшим досягненням сучасної медицини. На сьогодні вже 30 захворювань можна попередити вакцинацією. Кожен рік вакцинація рятує 3 мільйони життів, з них 1,5 мільйонів – це діти».

Посол Бельгії в Україні Люк Якобс поділився з учасниками Саміту успішним досвідом впровадження політики вакцинопрофілактики в Бельгії, а також вирішення етичних питань, пов’язаних з імунізацією, що в результаті призвело до майже повного охоплення вакцинацією населення. Підкреслюючи вирішальну роль уряду в профілактиці інфекційних захворювань, Люк Якобс процитував Еразма Роттердамського, відомого гуманіста Північного Відродження:

«Одним з найважливіших обов’язків уряду є слідкувати за тим, аби громадяни були здоровими. Який сенс у переслідуванні ворога, якщо людей, які помирають у стінах міста від інфекційних хвороб, більше, ніж загиблих від меча противника».

Перший секретар, голова комерційного департаменту посольства Великобританії в Україні, Кріна Лавері підкреслила, що наявність багаторічної Загальнодержавної Програми Імунізації та плану дій щодо її втілення є базисною вимогою міжнародних та Європейських норм щодо охорони здоров’я та невід’ємною частиною процесу євроінтеграції України.

Про успіхи реалізації програм імунізації у світі розповів Річард Адегбола, Медичний директор підрозділу наукових досліджень та питань охорони здоров’я компанії ГлаксоСмітКляйн  Вакцини, Бельгія:

«Не вакцини, а вакцинація має вкрай важливе значення для збереження здоров’я суспільства. Імунізація – один з найбільш ефективних інструментів громадської системи охорони здоров’я з контролю над захворюваністю, смертністю та інвалідізацією, вплив якого можна порівняти тільки з забезпеченням населення чистою питною водою».

Катерина Булавінова, медичний експерт з питань вакцинації ЮНІСЕФ в Україні підкреслила:

Для виходу із кризи з вакцинацією населення у країні потрібен чіткий і детальний довгостроковий план дій, затверджений на державному рівні, а питання імунізації населення має бути визначене державою як пріоритетне до досягнення показників охоплення вакцинацією населення на рівні 95%.

Важливим етапом Вакцинного Саміту стала спільна розробка заходів стратегії імунізації. Учасники Cаміту констатували необхідність негайного створення Загальнодержавної програми захисту населення від інфекційних хвороб на період 2017-2022 років. У результаті роботи у групах було узгоджено ключові складові плану дій за трьома стратегічними напрямками Програми:

1) Створення багаторічного стратегічного плану з імунопрофілактики, який передбачає:

  • налагоджену систему моніторингу та контролю за відповідними інфекціями;
  • удосконалення Національного календаря щеплень;
  • довгострокове планування поставок вакцин в залежності від потреб;
  • багаторічні контракти з надійними виробниками імунобіологічних препаратів;
  • адаптацію існуючого законодавства для втілення багаторічної стратегії (наприклад, Бюджетного кодексу);
  • налагоджену логістичну систему з контролем вимог «холодового ланцюгу».

2) Створення Національної інформаційної кампанії щодо тягаря вакцин-контрольованих інфекцій та цінності вакцинопрофілактики.

3) Підвищення кваліфікації медичних працівників, яке включає:

  • освітні програми для лікарів всіх спеціальностей та медичних сестер;
  • розробку системи мотивації медичних працівників щодо досягнення показників з вакцинопрофілактики.

«ГлаксоСмітКляйн в Україні робить усе можливе, щоб відновити рівень довіри до вакцинопрофілактики та захисту населення від вакцин-керованих інфекцій, – заявила Альона Лиховець, генеральний директор компанії «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна». – Вже протягом 10 років компанія проводить інформаційні кампанії щодо цінності вакцинації, освітні програми серед лікарів та медичних сестер та надає експертизу щодо втілення кращих світових практик. Останнім прикладом просвітницької діяльності компаніїї є запуск веб-сайту www.moi-privivki.com».

Друга частина Вакцинного Саміту була присвячена медичним аспектам упровадження та реалізації довгострокової стратегії імунізації населення, зокрема ролі лікаря у формуванні в суспільстві довіри до вакцинації, а також безпеці вакцин.

Як зазначив у привітальному слові Федір Лапій, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. П. Л. Шупика, «Однією з головних причин критичної ситуації з імунізацією в Україні є низький рівень поінформованості суспільства про важливість вакцинації від інфекційних захворювань і негативне ставлення до щеплення, часте керування чутками та недостовірною інформацією. Безумовно, без масштабної і підтримуваної державою інформаційної кампанії суттєво змінити стан справ складно, однак кваліфіковані медичні працівники здатні позитивно вплинути на ситуацію».

vacc_summit_2016

Шайлеш Мехта, медичний керівник напрямку співпраці з ГАВІ та наднаціональними організаціями компанії ГлаксоСмітКляйн Вакцини представив присутнім інформацію щодо останніх досягнень вакцинології, що базуються на принципах доказової медицини, загостривши увагу учасників саміту на темі безпеки вакцин.

«Вакцини– дуже складні у виробництві біотехнологічні продукти, які  проходять ретельну оцінку перед реєстрацією та ліцензуванням, виготовляються і випускаються за умов жорсткого контролю процесу якості і під наглядом регуляторних органів. Профіль безпеки вакцин вивчається протягом усього життєвого циклу вакцини – доклінічні, клінічні дослідження та період після реєстрації», – зазначив Шайлеш Мехта.

Питанням удосконалення впровадження програм захисту населення від вакцин-контрольованих захворювань та побудові ефективної взаємодії між лікарем і суспільством приділив увагу у своїй доповіді Євген Шпеєр, медичний директор регіону СНД компанії ГлаксоСмітКляйн, надавши присутнім практичну інформацію, яка допоможе зробити діалог медичного працівника і суспільства на тему щеплень експертним, конструктивним і результативним.

«Медичні працівники є ключовою складовою у формуванні довіри до вакцинації. Використання інформації з достовірних джерел, спілкування на зрозумілій і простій мові із застосуванням декількох методів комунікації допоможе переконати батьків зробити усвідомлений вибір», – наголосив Євген Шпеєр.

За підсумками роботи Вакцинного Саміту 2016  було прийнято резолюцію, у якій представлені пропозиції щодо створення багаторічної стратегії захисту населення від захворювань, що контролюються щепленням, зокрема концепцію Загальнодержавної програми захисту населення від інфекційних хвороб на період 2017-2022 років.

Присутні також заявили про підтримку зацікавленості уряду у посиленні національної безпеки України та переорієнтації від політики лікування до політики попередження захворювань, що є найбільш ефективною та економічно обґрунтованою стратегією забезпечення епідеміологічного благополуччя у суспільстві. Крім того, прийнято рішення звернутися до представників ЮНІСЕФ і Всесвітньої організації охорони здоров’я з проханням про підтримку інформаційних та освітницьких программ щодо імунізації в Україні.

Учасники Вакцинного Саміту одностайно підтримали пропозиції, викладені у резолюції Вакцинного Саміту 2016 та висловили сподівання, що втілення вищенаведенних пропозицій дозволить Уряду забезпечити максимальній захист населення, використовуючи ефективні рішення та прозорі процедури.

Джерело: прес-служба ГлаксоСмітКляйн

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ