Новини

Бізнес закликає розблокувати реєстрацію дезінфекційних засобів

Новини

Бізнес закликає розблокувати реєстрацію дезінфекційних засобів

18/03/2020

Через посилений дезінфекційний режим та проведення протиепідемічних заходів у зв’язку з поширенням COVID-19, в Україні значно зросла потреба у дезінфекційних засобах. Вже сьогодні в торгових точках відчувається брак антисептиків та дезінфектантів.

Наразі в Україні є цілий ряд препаратів, які, де-факто, пройшли усі етапи державних випробувань та отримали позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, але, де-юре, не вважаються зареєстрованими через те, що вони не були внесені до Державного реєстру дезінфекційних засобів.

Водночас в Україні протягом двох років фактично була припинена державна реєстрація дезінфекційних засобів. У 2018 році Кабінет Міністрів України ввів в дію новий порядок, відповідно до якого функція державної реєстрації перейшла від Держсанепідслужби до МОЗ. На жаль, з того часу, жоден препарат не було зареєстровано за новою процедурою у зв’язку з відсутністю як порядку ведення нового реєстру, так і порядків проведення досліджень препаратів, які мали замінити державну санітарну-епідеміологічну експертизу.

Фактично, державна реєстрація дезінфекційних засобів була припинена без жодного перехідного періоду. Протягом усього цього часу Європейська Бізнес Асоціація неодноразово наголошувала на необхідності розблокування процедури реєстрації дезінфекційних засобів як одного з важливих факторів державної безпеки.

У зв’язку з вірогідністю поширення COVID-19 та зростаючою потребою у дезінфекційних засобах, бізнес закликає якнайшвидше прийняти проєкт Постанови «Про внесення зміни до пункту 4 Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів», яка дозволить проводити державну реєстрацію на основі висновків державної санітарної-епідеміологічної експертизи та забезпечити ринок України необхідною кількістю дезінфекційних засобів під час карантину.

Європейська Бізнес Асоціація сподівається на оперативну увагу Уряду до цього важливого питання!

Джерело: прес-центр Європейської Бізнес Асоціації

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ