Новини

Бронхіальна астма: Лікуватися ніколи не рано та ніколи не пізно

Новини

Бронхіальна астма: Лікуватися ніколи не рано та ніколи не пізно

08/05/2018

1 травня 2018 року в багатьох країнах світу, в тому числі в Україні, проходить Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою. Захід, який ось уже 20 років щорічно проводиться в перший вівторок травня, організовано Глобальною ініціативою з астми (Global Initiative for Asthma, GINA, www.ginasthma.org) та Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), щоб привернути увагу та підвищити обізнаність щодо бронхіальної астми серед пацієнтів та медичних працівників. Тема Всесвітнього дня боротьби з астмою в цьому році ­– «НІКОЛИ НЕ РАНО, НІКОЛИ НЕ ПІЗНО. Завжди є вдалий час для боротьби з бронхіальною астмою».

Це заклик до дії, до вживання заходів із оцінки симптомів та забезпечення контролю астми, незалежно від того, в який період життя помічені проблеми.

Сьогодні бронхіальна астма (БА) є одним з найбільш поширених хронічних захворювань. За оцінками ВООЗ, на даний момент близько 235 млн. людей у ​​світі страждають на це захворювання. БА вражає людей будь-якого віку та є найпоширенішим хронічним захворюванням серед дітей: симптоми захворювання проявляються у 14% дітей усього світу.

У 2015 році астма стала причиною близько 383 тис. смертей у світі , та якщо не буде вжито термінових заходів, за наступні 10 років число випадків смерті від захворювання зросте майже на 20%. Більше 80% випадків смерті, пов’язаних з астмою, припадають на країни з низьким і середньо-низьким рівнем доходу, де відзначається недостатній рівень діагностики та лікування астми. Більшість летальних випадків припадає на людей похилого віку.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, станом на 2015 рік у країні зареєстровано близько 210 тисяч хворих на бронхіальну астму. Однак, за оцінкою фахівців, дані офіційної статистики значно занижені та не відображають реальної картини. При тяжкому перебігу та без адекватного лікування БА істотно знижує якість життя хворих, є частою причиною тимчасової втрати працездатності та інвалідизації та важким тягарем, як для людей з цим захворюванням, так і для членів їх сімей.

Як показує практика останніх років, найбільш актуальним питанням у боротьбі з астмою та впливом захворювання на якість і тривалість життя пацієнтів залишається ефективний контроль БА. За умови адекватного контролю люди, які страждають на астму, можуть вести повноцінне життя, навіть беручи участь у міжнародних спортивних змаганнях.

Ефективні лікарські засоби (ЛЗ) для терапії БА доступні і в Україні, в тому числі препарати виробництва компанії ГлаксоСмітКляйн (GSK), що є лідером фармацевтичної індустрії в респіраторному напрямку. Протиастматичні препарати компанії включено до системи реімбурсації у рамках національної державної програми «Доступні ліки».

Знання лікаря, особливо в умовах медичної науки, яка стрімко розвивається, безпосередньо впливають на ефективність ведення та терапії хворих на БА. Протягом останніх десяти років проведено безліч досліджень, розроблені нові підходи до терапії респіраторних захворювань, з’явилися дієві препарати нового покоління, які істотно полегшують симптоми хвороби та підвищують якість життя пацієнтів. У цих умовах доступ лікарів до актуальної інформації має особливо важливе значення, оскільки коректне та результативне застосування нових підходів до терапії вимагає відповідного сучасного рівня підготовки медиків.

На початку 2018 року розпочав роботу міжнародний інформаційно-освітній ресурс, створений за підтримки компанії GSK, – унікальна віртуальна наукова платформа RespiratoryWorld, завдяки якій у пульмонологів і лікарів загальної практики з усього світу, в тому числі й з України, з’явилася можливість безкоштовного дистанційного навчання та підвищення кваліфікації у сфері діагностики, ведення та терапії респіраторних захворювань.

На ресурсі зібрана найактуальніша інформація і представлений досвід провідних світових експертів-пульмонологів. Наукові сесії і навчальні курси, доступні на RespiratoryWorld, представлені кращими вченими, що спеціалізуються  в респіраторному напрямку. З запуском платформи  у спеціалістів з’явиться ще більше  інформації про передові дослідження, наукові відкриття та нові методики профілактики й лікування респіраторних захворювань. Отримувати нові знання та досвід можна абсолютно безкоштовно з будь-якої точки планети в будь-який зручний час, обираючи індивідуальний план навчання. Число учнів не обмежена, а тому новий ресурс дозволить підтримувати й підвищувати кваліфікацію всім лікарям, які прагнуть бути обізнаними про досягнення сучасної медицини й отримувати інформацію у визнаних міжнародних експертів, проте часом обмежені в можливостях відвідувати очні лекції, симпозіуми та конференції.

RespiratoryWorld пропонує фахівцям можливість підключитися до конгресів і наукових сесій, послухати інтерв’ю як з міжнародними фахівцями, так і локальними експертами. Крім того, на сайті можна знайти обговорення оглядів літератури, клінічних випадків, презентації міжнародних експертів, а також відео з українськими спікерами – співробітниками GSK. Уже в травні на платформі RespiratoryWorld у лікарів буде можливість підключатися до ефірів з Конгресу Американського торакального суспільства (АТС), а у вересні – з Конгресу Європейського респіраторного Товариства. На даний момент платформа RespiratoryWorld вже підтримує чотири мови: англійську, російську, французьку та турецьку.

«Розробку та запуск платформи RespiratoryWorld ми розцінюємо як однин із кроків у реалізації місії компанії GSK допомагати людям робити більше, почуватися краще і жити довше. Створення єдиної бази з актуальною і передовою інформацією в респіраторній області і трансляція найбільш значущих подій медичної спільноти за допомогою цифрових каналів комунікації логічне рішення в умовах динамічного розвитку цифрових технологій і появи нових медичних розробок, – коментує впровадження інформаційно-освітньої ініціативи Алєна Ліхавєц, генеральний директор GSK Фармасьютікалс Україна. – Даний ресурс розширює межі в отриманні фахівцями охорони здоров’я корисної для професійної діяльності інформації в доступній і зручній формі, допомагає лікарям краще лікувати пацієнтів і сприяє розвитку охорони здоров’я в цілому».

На думку Міжнародної Групи з надання допомоги при респіраторних захворюваннях у первинній ланці, серед ключових причин відсутності контролю БА перше місце займає низька прихильність до лікування. За визначенням ВООЗ «прихильність» – це ступінь зміни поведінки людини, тобто прийом ліків, дотримання дієти, зміна способу життя відповідно до рекомендацій лікарів. ВООЗ зазначає, що відносини між пацієнтом і лікарем повинні бути партнерськими.

Зазвичай виділяють багато причин низької прихильності пацієнтів до лікування, серед ключових – низький рівень розуміння хвороби та знань про переваги прийому препаратів, складність техніки інгаляції, вартість лікарських засобів і т. д. До основних заходів профілактики низької прихильності пацієнта до лікування відносяться: технічні (спрощення режиму, застосування пацієнт-орієнтованих типів інгаляторів), поведінкові (застосування допоміжних засобів для нагадувань), освітні (забезпечення знань пацієнта про захворювання та його лікування), соціальні (інформування суспільства), а також побудова міцних і довірчих відносин між лікарем і пацієнтом.

UA/OTH/0027/18.05.02.

Джерело: прес-служба GSK в Україні

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ