Новини

Читайте в ‘Фармацевт Практик’ #10′ 2017

06/10/2017

Розвиток фармації як природничої науки розпочався у ХІХ ст. На початку ХХ ст. хімія стала визначальною дисципліною у процесі пошуку нових ліків, та її гегемонія тривала аж до останньої чверті минулого століття, коли на арену фармацевтичних досліджень вийшла молекулярна біологія. З появою нових технологій змінилася сама ідеологія пошуку нових ліків. В цілому це зумовило другу хвилю хіміотерапевтичної революції. Про те як фармація зі сфери мистецтва поступово переходила в сферу наукоємних високих технологій, розповідає д-р фарм. наук, завідувач кафедри фармацевтичної, органічної і біоорганічної хімії ЛНМУ ім. Данила Галицького професор Роман Лесик.

 

У багатоклітинних організмах функціонує складна система передачі міжклітинних сигналів, які постачають в клітини інформацію про зміни в навколишньому середовищі і всередині організму. У процесах міжклітинної сигналізації беруть участь зокрема екзосоми – клітинні «листоноші» – мікроскопічні бульбашки, які виділяються клітинами в позаклітинне середовище. Про роль екзосом в життєдіяльності клітин і про перспективи їх використання в медицині розповідає Анатолій Соловйов, д-р мед. наук, професор, зав. відділом фармакології клітинних сигнальних систем і експериментальної терапії, керівник Міжвідомчої лабораторії доклінічного вивчення лікарських засобів ДУ «Інститут фармакології та токсикології НАМН України»

 

Відчуття голоду ні з чим не переплутаєш, проте механізми його виникнення досить складні, тому вивчаються в різних сферах. Регуляція процесів виникнення голоду і насичення лежить в основі раціонального харчування та є запорукою здоров’я людини. Про фізіологію голоду, механізми його виникнення, порушеннях харчової поведінки, а також вплив голоду на людину читайте в статті «Голод – причини і наслідки»

 

Цинк справедливо вважають одним із компонентів «еліксиру молодості». Його цілющі властивості були добре відомі ще в Стародавньому Єгипті, де з оксидом цинку виготовляли мазь, яка сприяла загоєнню ран. Добре вивчена роль цинку в метаболізмі, ендокринній регуляції, імунній відповіді, нормальному зростанні та розвитку. Дефіцит цинку може уповільнювати зростання скелета, зменшувати мінералізацію кісток, бути причиною неуважності, а також схильності дітей і підлітків до інфекцій. Про фармакологічні властивості цинку, проблеми дефіциту металу, його взаємодію з вітамінами та лікарськими засобами читайте в статті «Цинк – дієта молодості»

 

Часто в аптеці виникає ситуація, коли препарати з однаковою діючою речовиною приблизно в одній ціновій категорії представлені різними виробниками, при цьому на курс лікування жодного з них не вистачає. Або інший приклад: у товарній групі антисептиків зеленка або йод представлені всіма виробниками. При цьому кожна позиція потребує ціннику і місце зберігання. Підсумовуючи товарний залишок по всім ідентичним позиціях, приходимо до висновку, що спільного товарного запасу вистачить на 3 місяці. Основний аргумент, що висувають у виправдання: в базі активного асортименту не повинно бути нульових позицій. Але чому виникають такі ситуації? Зазвичай винуватцем цього є асортиментна матриця або її відсутність.

 

Читайте ці та інші цікаві матеріали в свіжому номері, #10′ 2017, журналу «Фармацевт Практик»!

subscribe

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ