Новини

Коронавірус. ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного масштабу: що це означає

Новини

Коронавірус. ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного масштабу: що це означає

31/01/2020

30 січня 2020 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила  міжнародний надзвичайний стан через поширення нового коронавірусу 2019-nCoV в Китаї

Міжнародний надзвичайний стан (Public health emergency of international concern – PHEIC) оголошують у відповідь на подію, яка: 1) становить загрозу здоров’ю населення інших країн через міжнародне поширення хвороби; 2) потенційно потребує узгодженої міжнародної реакції. PHEIC оголошує гендиректор ВООЗ за рекомендацією Надзвичайного комітету – тимчасового органу, який скликається щонайменше кожні три місяці та членів якого призначає гендиректор ВООЗ із міжнародного пулу експертів у сфері медицини.

Оголошення PHEIC дає ВООЗ повноваження рекомендувати країнам-членам заходи щодо боротьби з епідеміями. Наприклад, ВООЗ може рекомендувати певним країнам (лише рекомендувати, остаточне рішення – за країнами-членами ВООЗ):

  • обмеження на виїзд за кордон чи в’їзд на територію держави, міжнародну торгівлю та прикордонні перевірки;
  • аналіз заходів у сфері охорони здоров’я в країнах-членах і рекомендації щодо їхньої зміни;
  • виділення коштів на боротьбу з епідеміями тощо.

На сьогодні головна тривога ВООЗ пов’язана не із ситуація в Китаї (ВООЗ вважає, що влада країни вживає достатніх заходів для боротьби з коронавірусом), а ризиком проникнення вірусу в країни зі слабкою системою охорони здоров’я. Там поширенню коронавірусу буде складніше запобігти, й ситуація може вийти з-під контролю.

МОЗ України: Станом на 30 січня 2020 року у світі зареєстровано 7783 лабораторно підтверджених випадків коронавірусної інфекції 2019-nCoV, 170 з них летальні. Окрім Китаю, захворювання зафіксовано у 17 країнах світу. В Україні жодного підтвердженого лабораторно випадку нової коронавірусної інфекції не зареєстровано

Всі країни, зокрема Україну, закликають бути готовими до нових випадків зараження коронавірусом і вживати заходів для недопущення його поширення (посилювати прикордонний контроль чи запроваджувати карантин). Також країни мають обмінюватися всією наявною інформацією щодо коронавірусу з ВООЗ, а також боротися із дезінформацією щодо вірусу.

Наразі вводити обмеження на подорожі за кордоном чи міжнародну торгівлю ВООЗ вважає недоцільно: досвід показує, що такі заходи є здебільшого неефективними. Це пояснюють тим, що з 7834 випадків зараження коронавірусом 7736 зареєстровано в Китаї. Трохи більше 1% випадків поки припадають на інші країни. Лише в Японії, Німеччині, США та В’єтнамі зафіксовані випадки передачі вірусу від людини до людини — здебільшого це пов’язано з подорожуючими з Уханя. Підстав обмежувати міжнародну торгівлю немає, бо не зафіксовано жодного випадку зараження вірусом через товари.

Оголошення надзвичайного стану не означає, що над всім людством нависла смертельна загроза. Розвиток медицини дозволяє не допустити масових пандемій на кшталт чуми або чорної віспи. Крім того, новий коронавірус вражає здебільшого людей похилого віку або ослаблених іншими хворобами осіб. Деякі люди є стійкими до коронавірусу через особливості організму. Станом на 30 січня 2020 р. летальність від нового коронавірусу складає 2,17%. Для порівняння, летальність від коронавірусу, що викликав SARS (спалах 2003 р.) становила 9,6%.

Джерело: hromadske.ua

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ