Новини

Державна служба з лікарських засобів у м. Києві призупинила роботу

11/05/2015

Державна служба з лікарських засобів у м. Києві призупинила роботу. Повідомлення про це з’явилося 6 травня на веб-сторінці Держлікслужби України. У операторів фармринку ця інформація викликала шок. Припинення роботи київського підрозділу Держлікслужби унеможливлює проведення державного контролю лікарських засобів, зокрема при ввезенні на територію України. Це може призвести до припинення постачання лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів іноземного виробництва на територію України (зокрема тих, що закуплені за кошти Державного бюджету України), до збитків суб’єктів господарювання та невдоволення громадськості.

8 травня на веб-сторінці Держлікслужби України з’явилося роз’яснення щодо діяльності Держлікслужби України та її територіальних органів у другому кварталі 2015 року. Припинення роботи деяких територіальних органів Держлікслужби пояснюється проблемами з фінансуванням: згідно з затвердженим кошторисом Держлікслужби України та її територіальних органів та Плану асигнувань на 2015 рік, фінансування діяльності Держлікслужби України та її територіальних органів було передбачено лише на перший квартал 2015 року; виплата заробітної плати працівникам Держлікслужби України та її територіальних органів за квітень 2015 р. була можливою лише за рахунок залишку коштів, встановлених кошторисом Держлікслужби України та її територіальних органів на І квартал 2015 р; станом на 30.04.2015 кошти на виплату заробітної плати працівникам Держлікслужби України та її територіальних органів за травень 2015 р. відсутні. Керівники територіальних органів Держлікслужби України, що мають власні бюджети, беручи до уваги наявність коштів на рахунках, приймають рішення щодо продовження або тимчасового призупинення їхньої роботи. В повідомленні вказується, що Держлікслужба України неодноразово звертала увагу КМУ та МОЗ України на нагальність вирішення питання фінансування, зокрема, ще 25.02.2015 підготувала проект розпорядження про виділення коштів на квітень-грудень 2015 року. На сьогодні, на лист Держлікслужби України від 28.04.2015 № 6079 надійшло доручення Віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка від 06.05.2015 № 1368 з проханням невідкладно опрацювати та подати Кабінету Міністрів України узгоджені пропозиції щодо врегулювання питання з подальшого фінансуванням Держлікслужби України.

9 травня на веб-сторінці МОЗ України було розміщено «Заяву МОЗ України щодо опублікованого на офіційному веб-сайті Держлікслужби України 8 травня 2015 року роз’яснення щодо діяльності Держлікслужби України та її територіальних органів у другому кварталі 2015 року». В заяві вказується, що «…Зазначене Держлікслужбою України припинення роботи та її територіальних органів є неправомірним, оскільки порушує принципи безперервності державної влади. Керівництво Держлікслужби несе відповідальність за прийняття таких неправомірних дій». Також МОЗ стверджує, що на сьогодні фінансові ресурси для виплати заробітної плати працівникам Держлікслужби України у квітні – травні 2015 року не передбачені через те, що керівництво Держлікслужби України не провело у встановлений строк усіх необхідних заходів із реорганізації (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 р. № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» було прийнято рішення про утворення Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками шляхом злиття Державної служби з лікарських засобів та Державної служби з контролю за наркотиками). МОЗ в своїй заяві пояснює долю трьох проектів розпоряджень на виділення коштів, поданих протягом лютого-квітня 2015 року Держлікслужбою через міністра охорони здоров’я до відповідних органів державної влади. Так, бюджет Держлікслужби на травень 2015 р, поданий 15 квітня, наразі знаходиться на погоджені в Мінфіні та Мінекономрозвитку. В заяві МОЗ також зазначено: «…Керівництво Держлікслужби України, по-перше, має невідкладно вжити заходи щодо опрацювання та подання до Кабінету Міністрів України узгоджених пропозицій щодо врегулювання питання з подальшого фінансування, а також відновити безперервну роботу центрального органу виконавчої влади та його територіальних органів.»

Нагадаємо, що 5 травня 2015 року МОЗ України оголосило відкритий конкурс на посаду Голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Всі претенденти можуть надсилати свої резюме на електронну пошту до 18 травня 2015 р., [email protected] 18:00.

Джерела: офіційні веб-сторінки Держлікслужби України та МОЗ України 

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ