АктуальноНовини

Державні служби контролю дозволяють годувати дітей неякісною їжею

08/06/2013

Прес-слежба Генеральної прокуратори повідомляє, що МОЗ України, Державна санітарно-епідеміологічна служба України і Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів не вживають заходів для підтримування належного рівня захисту здоров’я дітей, в тому числі допускають присутність небезпечних речовин у дитячому харчуванні.

Володимир Вишинський, начальник Головного управління захисту прав і свобод дітей, повідомив, що за останні роки спостерігається погіршення стану здоров’я дітей. Серед причин підвищення захворюваності органів травлення, травматизму, отруєнь і зниження зору у дітей є вживання в їжу недоброякісних продуктів, використання неякісних іграшок, шкільного приладдя й інших товарів, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам.

За словами Володимира Вишинського, відповідні органи не вживають заходів для підтримання належного рівня захисту здоров’я дітей. Нагляд у цій сфері зведений до виявлення дріб’язкових порушень. Органи Державної ветеринарно-фітосанітарної інспекції застосовують послаблений контроль за якістю і безпечністю сировини, з якої виготовляють дитяче харчування.

В. Вишенський повідомив: “Зокрема у третині регіонів залишилися безрезультативними проведені органами СЕС перевірки суб’єктів господарювання, які постачають продукти до навчальних та оздоровчих закладів, виробляють дитяче харчування, одяг, взуття. Держспоживінспекціями Київської, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської областей, міст Києва та Севастополя не прийнято жодного рішення щодо заборони, а інспекціями Київської, Хмельницької областей та міста Севастополя – жодного рішення про припинення реалізації та виробництва недоброякісної дитячої продукції”.

В той же час прокурори цих районів встановили непоодинокі випадки надходження до шкіл і дитячих садів товарів низької якості й припинили використання ризикованих для споживання товарів у більш ніж ста випадках. Понад 400 посадових осіб прокуратурою притягнуто до відповідальності за неналежне виконання службових обов’язків. Майже половину з них становлять представники органів контролю.

Для усунення порушень законодавста Генеральна прокуратура України внесла подання головам Державної санітарно-епідеміологічної служби України та Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ