Новини

ДЕЦ: в Україні проводиться понад 500 клінічних досліджень нових ліків

Новини

ДЕЦ: в Україні проводиться понад 500 клінічних досліджень нових ліків

04/10/2018

За даними на вересень-2018 в Україні триває 502 активних клінічних випробування – такою є інформація Реєстру клінічних випробувань лікарських засобів Державного експертного центру МОЗ України

При цьому у 2017 році кількість нових клінічних випробувань ліків в Україні зросла більш ніж на чверть: минулого року Державний Експертний Центр схвалив до проведення в Україні 230 нових досліджень, а за першу половину 2018 року – вже 106 випробувань. Кожне з досліджень залучає від кількох десятків до кількох тисяч пацієнтів, які таким чином можуть отримати інноваційне лікування.

«Понад три чверті клінічних випробувань, які схвалюють до проведення в Україні – це міжнародні дослідження препаратів, що одночасно проходять випробування у багатьох країнах світу. Збільшення їх кількості – це позитивна тенденція, адже дослідження дозволяють багатьом пацієнтам зі складними захворюваннями отримати доступ до інноваційних ліків, яких раніше не було в Україні. При цьому люди отримують лікування і повний медичний супровід – часто дуже вартісні – коштом фармвиробника. Для України клінічні дослідження – це підвищення кваліфікації лікарів і оснащення лікарень, адже лікарі-дослідники отримують навчання та досвід роботи із найбільш сучасними світовими методами лікування важких захворювань. Усе разом дозволяє підвищити якість медичної допомоги та тривалість життя українських пацієнтів», – пояснює Тетяна Думенко, керівник Державного Експертного Центру МОЗ України.

Найбільше досліджень проводиться в онкології: наразі триває 115 випробувань нових препаратів у лікуванні раку. Окрім онкології, найбільші за кількістю досліджень напрямки, це психіатрія та неврологія, гастроентерологія, ревматологія, кардіологія, ендокринологія, гематологія.

Загалом найбільше випробувань стосуються саме таких захворювань, які важко піддаються лікуванню, стають причиною інвалідності, або ж суттєво погіршують якість життя пацієнта.

Що стосується онкології, то тут найбільше – третина усіх випробувань – стосуються лікування раку легенів. Велика кількість випробувань проводяться у лікуванні раку молочної залози та раку кишківника.

Переважно в Україні випробовують ліки з уже підтвердженою дією, для яких задачею досліджень є уточнити дозування, порівняти ефективність з іншими препаратами, або визначити побічні ефекти.

Майже дві третини усіх випробувань (60%) у 2017 році становили випробування третьої фази. У такому дослідженні бере участь велика група (сотні чи тисячі)  добровольців із конкретним захворюванням, яке має лікувати препарат. Випробування третьої фази проводиться для підтвердження ефективності та дозування ліків, виявлення побічних ефектів та протипоказань, порівняння результатів лікування з наявними препаратами.

Ще близько третини – це дослідження другої фази, у яких беруть участь невеликі групи добровольців із відповідним захворюванням. На другій фазі перевіряють ефективність лікування та запобігання захворюванню і дозування препарату.

 

Клінічні випробування проводяться по всій території України, проте найбільше активних досліджень триває у Києві та області (140 випробувань), Харківські та Дніпропетровській областях (близько 100 досліджень у кожній) та на Львівщині (понад 70 випробувань). У Реєстрі клінічних випробувань лікарських засобів кожен пацієнт

Джерело: ДЕЦ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ