НовиниНовости фармацевтики

Діяльність медичних представників може бути обмежена

15/06/2012

14 червня 2012 р. відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я під головуванням Тетяни Бахтєєвої . У цьому заході також прийняли участь голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов і заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов.

Одним з найважливіших питань, що обговорювались на засіданні, стало схвалення до другого читання Проекту Закону про внесення зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо встановлення обмежень під час провадження керівниками та працівниками лікувально-профілактичних і фармацевтичних (аптечних) закладів професійної діяльності № 10560 від 05.06.2012, який забороняє керівникам і співробітникам лікувально-профілактичних установ отримувати винагороду від дистриб’юторів і виробників лікарських засобів. Цей документ також забороняє приховану рекламу лікарських засобів (наприклад розміщення логотипів компаній на рецептурних бланках та халатах лікарів).

Крім того, цей документ також забороняє виписувати лікарські засоби по торговельних найменуваннях та зобов’язує працівників аптек надавати за бажанням пацієнтів інформацію про всі наявні в аптеці препарати, що містять необхідну діючу речовину в дозі, що зазначена в рецепті. У даному законопроекті також сказано, що провізор зобов’язаний інформувати відвідувача аптеки про всі аналогічні лікарські засоби з нижчою ціною.

Під час засідання також були представлені доповнення до законопроекту. Наприклад, уточнюється, що документ обов’язковий до виконання медичними й фармацевтичними працівниками під час здійснення ними професійної діяльності (у вихідній редакції законопроекту – обмеження встановлюються для керівників і працівників лікувально-профілактичних, а також фармацевтичних (аптечних) установ під час здійснення ними професійної діяльності). Також на засіданні Комітету було запропоноване виправлення щодо того, що вищевказані працівники не мають права одержувати неправомірну вигоду (у попередній редакції – винагорода в будь-якій формі) від суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію або виробництво препаратів та виробів медичного призначення.

+Елизавета Григорьева

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ