АктуальноНовиниНовости фармацевтики

Фармкомпанії викрили у неправдивій рекламі

14/01/2014

Японська влада звинуватила швейцарську фармацевтичну компанію Новартіс (Novartis) у використанні реклами, яка вводить покупців в оману. Одна з найбільших фармацевтичних компаній посилається у своїх рекламних роликах на дослідження, яке, на думку влади, було сфабриковано. Впровадження проти Новартіс стало новим великим скандалом щодо практик, які використовуються в Азії деякими великими фармацевтичними компаніями (торік у підкупі лікарів у КНР була звинувачена британська компанія ГлаксоСмітКляйн (GlaxoSmithKline)). Розслідування почалося завдяки торішнім заявам деяких університетів Японії про те, що медичні дослідження щодо препарату Діован (Diovan), застосовуваного пацієнтам, які страждають на серцеву недостатність і підвищений артеріальний тиск, були сфальсифіковані. І у всіх із цих досліджень брав участь один зі співробітників Новартіс.

Компанія всі звинувачення тоді відкинула, відмітивши, що аналогічні дослідження в США і 24 інших країнах до цих пір не викликали сумнівів. Але факт причетності свого співробітника до п’яти оспорюваних досліджень компанія все ж визнала. Щоправда, у кожному окремому випадку той представлявся як науковий співробітник того чи іншого університету, а відразу після завершення досліджень він звільнився з Новартіс. Нині швейцарська корпорація намагається впоратися з різким падінням продажів свого колись найпопулярнішого препарату Діован по всьому світу. На момент пікових показників, починаючи з 2005 року і до закінчення терміну ліцензій на препарат спочатку в Європі в 2011 році, а потім і в США роком пізніше, доходи від продажів Діован тільки в Японії становили близько 1 млрд. дол на рік. Це вже друге за останні півроку велике розслідування, розпочате в Азії проти провідних світових фармкорпорацій . У липні минулого року влада КНР звинуватили британську ГлаксоСмітКляйн у підкупі місцевих лікарів.

Також стало відомо про початок кримінального провадження відносно компанії і в США. Влада США, 26 штатів і округ Колумбія висунули звинувачення проти фармацевтичного гіганта за видачу хабарів аптечній мережі БіоСкріп (BioScrip Inc.), щоб підвищити продаж іншого свого препарату – Ексіджад (Exjade), використовуваного для лікування надлишка заліза в організмі. Новартіс регулярно перераховувала гроші аптекам у період із лютого 2007 року по травень 2012 року. За цей час БіоСкріп здійснила десятки тисяч дзвінків своїм клієнтам, закликаючи їх купувати Ексіджад і повторно виписувати рецепти на ліки. БіоСкріп вже погодилася на виплату штрафу в розмірі 15 млн. дол, щоб врегулювати звинувачення на свою адресу, йдеться в заяві окружного суду в Нью-Йорку. Новартіс поки всі звинувачення на свою адресу заперечує і має намір захищатися в суді.

За матеріалами Фармацевтичного вісника

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ