Новини

Фіолетовий день: Санофі привертає увагу до потреб 100 тисяч пацієнтів з епілепсією в Україні

Новини

Фіолетовий день: Санофі привертає увагу до потреб 100 тисяч пацієнтів з епілепсією в Україні

31/03/2017

Санофі в Україні підтримує проведення спеціальних заходів у 4-х містах України, приурочених до Фіолетового дня. Серед ініціатив – освітні лекції для дітей з епілепсією та їхніх батьків у Києві, Івано-Франківську, Харкові та Дніпрі, зйомка інформаційного відеоролика для пацієнтів і телеконференція для лікарів «Шлях пацієнта від дитячої до дорослої епілепсії». Основне завдання цих заходів –підвищити рівень обізнаності українців про епілепсію, сприяти підтримці пацієнтів та їхніх близьких, а також боротьбі зі стигматизацією захворювання.

Епілепсія – четверте у світі за кількістю хворих неврологічне захворювання, яке характеризується розладами діяльності мозку. За даними Міжнародної протиепілептичної ліги і Бюро епілепсії,у 90% пацієнтів воно розвивається ще у дитинстві, 70% випадків піддаються успішному лікуванню. У світі налічується близько 50 млн. хворих на епілепсію[1], в Україні близько 100 тис. пацієнтів[2] та ще понад 25 тис.дітей з цим діагнозом[3].

Однією з основних проблем пацієнтів з епілепсією сьогодні є не тільки доступ до лікування, але й стигматизація, з якою вони стикаються протягом життя. Вона виникає не через особисте негативне ставлення до пацієнтів, а скоріше через те, що люди не знають, як правильно поводитися з хворими на епілепсію, тому уникають контакту з ними.

Володимир Мартинюк, головний позаштатний спеціаліст МОЗ зі спеціальності “Дитяча неврологія”, директор Українського медичного центру реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи МОЗ України: «В Україні спеціалізована медична допомога хворим на епілепсію знаходиться на досить високому рівні та відповідає європейським стандартам. Ми вже досягли майже 70% ефективності у лікуванні епілепсії, як і в більшості країн Європи. Це надзвичайно високий показник – 20 років тому він не перевищував 40 – 50%. Наразі пріоритетними для нас є інші завдання – подолати стигматизацію по відношенню до дітей з епілепсією, їхню дискримінацію у галузі освіти тазменшити фінансовий тягар на придбання ліків для сімей з дітьми, хворими на епілепсію».

Віталій Кірик, керівник підрозділу визнаних препаратів та брендованих генериків Санофі в Україні: «Важливо розуміти, що епілепсія – одне з найпоширеніших неврологічних захворювань у світі. Хворобамає вагоме психологічне навантаження на пацієнтів та їхні сім’ї, що впливає на рівеньадаптації людей з епілепсієюв суспільстві. Тому завдання Санофі полягає не тільки в розробці ефективних терапевтичних рішень, а й у здійсненні підтримки людей з епілепсією та підвищенні рівня обізнаності населення прозахворювання».

Протягом останніх трьох років Санофі в Україні реалізує медико-соціальний проект, спрямований на підвищення обізнаності населення та соціальної адаптації людей з епілепсією. В рамках кампанії були проведені круглі столи з представниками медичної спільноти, громадських організацій та представників влади, майстер-класи для медичних фахівців та широкого загалу, вебінари та семінари для вчителів “Увага: епілепсія”, запуск регіональних шкіл епілептолога, допомога у розробці буклетів про надання першої допомоги при епілепсії та інформаційних матеріалів для педагогів і лікарів.

[1]https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs999/en/

[2]https://moz.gov.ua/docfiles/dod276_ukp_2014.pdf, стор. 11

[3]Аналіз епідеміологічних досліджень диспансерної групи дітей з епілепсією з метою оптимізації надання медичної допомоги. Колектив авторів / Педіатрія. Зб. наук. праць співробіт. НМАПО імені П.Л. Шупика 24(3)/2015, с. 335.

Джерело: прес-служба Санофі в Україні

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ