АктуальноНовини

Фото дня: Лікування піском – псаммотерапія

03/04/2014

Природний пісок складається із дрібних частинок гірських порід, часто – з кварцу, та іноді містить крихітні уламки мушель молюсків та панцирів ракоподібних (на фото). Ці уламки найчастіше зустрічаються в пляжному піску, де море їх обточує та обкатує з усіх боків, надаючи їм мальовничих форм.

Але піщинки не тільки приголомшують своєю незбагненою кількістю, але й можуть принести певну користь. Так варто згадати про псаммотерапію – лікування нагрітим піском. Про те, що закопатися в теплий пісок корисно для здоров’я, згадується ще в клинописних табличках давнього Вавілону. В 1891 р хірург Микола Васильович Парійський (1858-1923) після серії дослідів та спостережень про вплив пісочних Ван на пульс, дихання, вагу, температуру та чутливість тіла захистив дисертацію «Про користь природних пісочних Ван в терапії подагри, водянки, золотухи, ревматизму». В цей період псаммотерапія набула популярності й в Росії, і в Європі. В ХХ столітті пісчані процедури увійшли в перелік послуг санаторіїв, медичних центрів, спа-салонів. Пісок чудово зберігає тепло та повільно передає його поверхні людського тіла; при цьому він ніжно масує шкіру. Завдяки цьому пісок активізує обіг крові та лімфи, знімає напругу та спазми, усуває набряки, зменшує запалення. Пісок добре адсорбує вологу – він миттєво всмоктує піт, через що не спричиняє опіків.
Псаммотерпія може бути рекомендована при обмінних захворюваннях та травмах опорно-рухового апарату, при невралгії, невритах та радикулітах, захворюваннях жіночої статевої системи.
«Піщані ванни» можна приймати в клініках або салонах, а можна робити самостійно – влітку на пляжі. Температура повітря має бути не нижчою 17- 20’С, а температура піску 40-60’С. Найкраще для «ван» підходить дрібний пісок – не більше 2-3 мм. Тіло й пісок повинні бути сухими. Треба викопати в піску заглиблення приблизно 1 метр шириною та близько 2 метрів довжиною. У зоні розміщення голови необхідно забезпечити тінь. Лягайте на спину, голову залиште на поверхні, підкладіть під неї рушник. Попросіть помічника, щоб присипав вас гарячим піском: руки й ноги покривають шаром 5-6 см завтовшки, живіт і область серця лишають вільними. На лоб кладуть змочену у прохолодній воді хустку. «Піщана ванна» повинна тривати не довше 30 хв у дорослих, 15 хв – у дітей. Після сеансу треба ополоснутися теплою водою, попити та відпочити в тіні. Варто зауважити, що псаммотерапія, як і будь-яка теплова процедура, має протипоказання. “Піщані ванни” не можна приймати при гострому больовому синдромі, інфекційних хворобах, хворобах серця, вираженому атеросклерозі, хворим на артеріальну гіпертензію, епілепсію, активні форми
туберкульозу, а також онкологічним хворим. Псамотерапію слід відкласти жінкам під час та напередодні менструації. Щоб не нашкодити собі, варто перед курсом лікування піском порадитися з лікарем.

На фото: домішки в піску з уламків мушель молюсків та панцирів ракоподібних; світлова мікроскопія.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ