АктуальноНовини

Фото дня: Штучний хрящ

19/03/2014

У 2013 році дослідники з США опублікували в журналі Advanced Functional Materials статтю [1] про створення штучної замісної тканини, що відтворює силу та пружність природного хряща.

Хрящ покриває головки кісток в колінах, плечах, стегнах та інших суглобах. У результаті травм або перевантажень, а також з віком хрящова тканина в суглобах може руйнуватися або пошкоджуватися, що призводить до виникнення болю та обмеження рухливості суглоба. Спроби створення штучного хряща, близького за властивостями природному, робилися багатьма групами вчених, однак лише нещодавно вдалося досягти певних успіхів на цій ниві.

Першим кроком стало створення тривимірної тканинної основи – своєрідного каркасу – з крихітних тканих волокон, кожна товщиною з людську волосину. Вся тканинна конструкція має товщину 1 мм. Другим – розробка міцного та водночас гнучкого гідрогелю, що легко проникає між нитками основи. Запропонований гідрогель витримує значне компресійне навантаження та забезпечує мастило поверхонь суглобів. У нього вводять стовбурові клітини, які формують основу для зростання хряща. Планується дослідження штучної хрящової тканини на тваринах.

На фото: тканинна основа штучного хряща

1. I-Chien Liao, Franklin T. Moutos, Bradley T. Estes, Xuanhe Zhao, Farshid Guilak. Composite Three-Dimensional Woven Scaffolds with Interpenetrating Network Hydrogels to Create Functional Synthetic Articular Cartilage. Advanced Functional Materials, 2013; 23 (47): 5833

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ