Новини

Гепатит: проблеми та шляхи вирішення

28/07/2014

28 липня з нагоди Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами у Міністерстві охорони здоров᾽я відбулась прес-конференція «Гепатит: проблеми та шляхи вирішення». За офіційними даними в Україні вірусами гепатиту інфіковано близько 3% населення, проте реальні показники вищі. Враховуючи відсутність масштабного скринінгу та прихований епідемічний процес, більшість українських експертів вважає, що поширеність вірусного гепатиту С (ВГС) в Україні може становити 5–9%.

В заході взяли участь Альона Терещенко, заступник Департаменту медичної допомоги МОЗ України; Ольга Голубовська, д.м.н., завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «Інфекційні хвороби»; Дмитра Коваля, директора громадської організації «Зупинимо гепатит».

Альона Терещенко зазначила: «За офіційною статистикою, у нашій країні на 1 січня 2014 рік понад 20 тисяч осіб мають гепатит В, понад 40 тисяч – гепатит С. З них не усі потребуватимуть лікування спеціальними противірусними препаратами. На державні програми з лікування гепатитів для дітей щороку виділяється – 8 млн грн, що стосується дорослих пацієнтів з гепатитами В і С, то на їх лікування виділено понад 83 млн грн. Цього недостатньо, бо охоплюється лише 17% пацієнтів, які потребуватимуть спеціального лікування противірусними препаратами».

В світі за даними, що навели учасники прес-конференції, гепатитом С інфіковано до 1 млрд людей, близко 350 тис. пацієнтів помирає щороку. Масштаби та кількість інфікованих гепатитом С у 4-5 разів перевищують поширеність ВІЛ-інфекції.

Альона Терещенко розповіла, що Україна, як країна-учасниця ВООЗ, брала участь у прийнятті «Керівних настанови ВООЗ із скринінгу, догляду та лікування осіб із гепатитом С» в квітні 2014 року. Україна має сучасні клінічні протоколи лікування гепатитів, що цілком адаптовані до європейського зразка. Затверджено Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги дорослим та дітям «Вірусний гепатит С», а також Державну цільову програму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року. МОЗ розпочало масштабну кампанію лікувати дітей за державні кошти, а з 2013 року частково взяло на себе закупівлю ліків для дорослих, які терміново потребують лікування.

В боротьбі з гепатитом А найбільш ефективним способом є покращення санітарії і вакцинація. Втім, для дітей у віці до одного року ліцензованих вакцин немає. Для немовлят, а також не вакцинованих раніше дітей та підлітків у віці до 18 років, рекомендована вакцинація проти гепатиту В.

За словами Дмитра Коваля, директора ВГО «Зупинимо гепатит», МОЗ навіть в непростих умовах, що склалися в державі, намагається забезпечити виконання програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів та забезпечити пацієнтам належне лікування.

За матеріалами прес-служби МОЗ України та  УНІАН

Також про гепатит читайте:

Гепатит – недуга, що вбиває непомітно,

Гепатит в сто раз заразнее ВИЧ

 

*Дата 28 июля была выбрана для Всемирного дня борьбы с гепатитом в честь родившегося в этот день лауреата Нобелевской премии профессора Баруха Самюэля Блумберга, открывшего вирус гепатита В

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ