НовиниНовости фармацевтики

Говоріть тихіше, вас чують

12/02/2021

Що чують пацієнти в стані наркозу? Як це впливає на процес одужання?

Група німецьких вчених на чолі з доктором Ґартмутом Новаком вивчала вплив на хворих звуків під час операції. У дослідженні взяли участь 385 пацієнтів. Їх було поділено на дві групи. Учасникам першої, після введення у стан наркозу, одягали навушники, в яких протягом оперативного втручання звучала заспокійлива музика та слова психологічної підтримки. У другій групі навушники захищали пацієнтів від будь-яких звуків.

Спостереження за пацієнтами протягом 24 годин після операції показали, що представники першої групи суб’єктивно відчували на 25% менше болю і відповідно на 37% менше потребували опіоїдних знеболювальних, ніж представники контрольної групи.

Тож вчені дійшли висновку, що в стані наркозу пацієнт не тільки чує звуки в операційній, а й реагує на слова. Це, на думку дослідників, важливо пам’ятати лікарям і медичному персоналу під час операцій. Другий висновок має економічний підтекст.  Запропонована методика дозволяє знизити  вартість лікування, а саме через меншу потребу опіоїдних препаратів. Третій, виходить з другого, зменшення прийому знеболювальних веде до зниження ризиків виникнення побічних ефектів.

За матеріалами coliquio.de

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ