Новини

Грип та ГРВІ: ситуація в Україні на 31.01.2016

01/02/2016

За оперативними даними Центру грипу та ГРВІ ДЗ “Український центр контролю та моніторингу захворювань” МОЗ України та Держсанепідслужби України станом на 31.01.2016 року в 11 областях епідемічний поріг перевищено більше, ніж на 50% (Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Чернівецька області).

З початку епідемічного сезону (тобто в період 28.09.2015 – 31.01.2016 року) в Україні зареєстровано більше 3,2 млн хворих на грип та ГРВІ, що складає 8,3% населення. Із загальної кількості захворілих 62,9 % становлять діти віком до 17 років. Найвищий показник захворюваності на грип та ГРВІ відмічається серед населення Київської області та міста Києва, де перехворіло відповідно 14,0 та 11,9 % населення. Найменша захворюваність реєструється в Закарпатській області (5,0 %).

Всього по Україні з початку епідемічного сезону по Україні госпіталізовано з попередніми діагнозами «Грип» та «Гостра респіраторна вірусна інфекція» 127 тисяч осіб (3,9 % від захворілих), з них до 67,9 % становлять діти віком до 17 років.

З початку епідемічного сезону за оперативними даними зареєстровано 171 лабораторно підтверджених летальних випадки від грипу, з них 2 дітей віком до 17 років, (ідентифіковано як вірус грипу А нетиповий – 22, вірус грипу типу В – 2 та вірус грипу Н1N1 (pdm09) – 147). Найбільша кількість летальних випадків в Одеській області – 33 випадки, в Вінницькій – 13, Запорізькій – 12, Рівненській – 11. Проведений аналіз летальних випадків показав, що всі померлі не мали щеплень проти грипу.

З початку епідемічного сезону за оперативними даними вакциновано проти грипу 123 500 осіб, що становить 0,32 % від загальної кількості населення, з них діти до 17 років – 21 %.

Учасники брифінгу, що пройшов у МОЗ 29 січня, наполягли на дотриманні рекомендацій з лікування і профілактики грипу. «Грип – самолімітоване захворювання, яке або проходить за тиждень, або призводить до ускладнень. Штам А (Н1N1) здатен викликати вірусні пневмонії, які викликають важкі ураження легень. І на цьому етапі роль вірусу вже стає мінімальною. Тому ми закликаємо звертатися до лікаря у перші дні захворювання не чекаючи ускладнень», – зазначила Ольга Голубовська, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України. Слід чітко усвідомлювати, що не хворіє на грип той, хто має імунітет. Це можливо у двох випадках – хто перехворів, і набув імунітет, або хто вакцинувався від грипу.

Читайте такожПри симптомах грипу потрібно негайно звертатися до лікаря!

«Вірус грипу А(Н1N1) не новий для українців, він викликає захворювання вже протягом сьомого сезону, – наголосила Світлана Доан, – проректор з науково-педагогічної роботи Київського медичного університету УАНМ України, радник Голови Держсанепідслужби. – Сьогодні у світі тисячі медпрацівників працюють, щоб напередодні епідемічного сезону ми мали актуальну вакцину. Однак показники щеплення в Україні надзвичайно низькі».

Учасники акцентували увагу на випадках, коли без медичної допомоги не обійтися. Не можна гаяти часу, негайно звертатися до лікаря, якщо температура тіла вище 39°С і не знижується, хворий втрачає свідомість, є судоми, утруднене дихання, відчуття нестачі повітря, інтенсивний біль у грудній клітці, набряклість шиї та ін. Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів – небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

Джерело: прес-служба МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ