Новини

МОЗ України налагоджує діалог з представниками фармсектору

25/03/2015

24 березня 2015 в МОЗ відбувся експертний круглий стіл за участю представників міжнародних та локальних фармацевтичних виробників та керівництва МОЗ України. Метою зустрічі було налагодження діалогу в сфері реформування, зокрема дерегуляції, фармринку. Нагадаємо, що вітчизняні та іноземні виробники ліків останнім часом критикували МОЗ за непрозорість прийняття рішень та відсутність взаємодії з учасниками ринку. Міністр О.Квіташвілі у відповідь запропонував провести спільну зустріч та разом розробити необхідні наразі законодавчі зміни.

Від фармацевтичної спільноти участь в заході взяли представники Асоціації виробників ліків України, Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України, Асоціації виробників іноваціїних ліків, Американської торгівельної палати, Асоціації представників міжнародних фармацевтичних виробників (AIPM), Європейської Бізнес Асоціації, Всеукраїнської фармацевтичної палати.

На зустрічі були обговорені ініціативи з дерегуляції фармринку, які були відпрацьовані за останній рік. МОЗ представило моделі функціонування фармринку в деяких західних країнах та виклало своє бачення розподілу фунцій в сфері регулювання фармацевтичного сектору в Україні.

Перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександра Павленко повідомила: «Сьогодні в Міністерстві на різних етапах відпрацювання знаходиться 31 пропозиція від представників фармринку. Деякі з них вже оформлені у проекти постанов і наказів, деякі – потребують узгодження й пошуку компромісів… Оскільки МОЗ зацікавлений у створенні простих, зрозумілих й однакових для всіх учасників ринку правил, шукати компроміс необхідно також у відкритому діалозі».

З метою якнайшвидшого та найефективнішого вирішення питань дерегуляції галузі було вирішено створити експертну групу з представників всіх фармацевтичних асоціацій та МОЗ України для остаточного відпрацювання механізму дерегуляції фармринку.

Олександр Квіташвілі призначив зустріч експертної групи на вівторок, 31 березня 2015 року, і до цього часу експертна група має проаналізувати всі пропозиції МОЗ та надати аргументовані коментарі. Міністр також запевнив представників фармацевтичної спільноти, що призначення на ключові посади в галузі відбуватимуться відкрито, з оприлюдненням критеріїв відбору, складу конкурсних комісій тощо. Прикладом такого процесу, за словами Міністра, можна вважати відкритий відбір на посаду директора Національного інституту раку, який проходить зараз.

Окрім цього, Міністр охорони здоров’я України через присутніх звернувся до провідних фармацевтичних виробників з проханням сприяти зниженню цін на ліки для соціально незахищених верств населення.

Джерело: прес-служба МОЗ України
Фото: прес-служба МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ