АктуальноНовиниФармацевт Практик Review

Компанія Інтерсепт представила переконливі результати дослідження нового препарату проти неалкогольної жирової хвороби печінки

15/01/2014

Фармкомпанія Інтерсепт Фармасьютикалз (Intercept Pharmaceuticals) представила результати дослідження експериментального препарату на основі обетіхолевої кислоти (obeticholic acid) для лікування неалкогольний жирової хвороби печінки (НАЖХП). Якщо лікарський засіб буде схвалено відповідними органами, обетіхолевая кислота стане першим препаратом для лікування НАЖХП. Відзначимо, що випробування були завершені достроково через те, що препарат показав високу ефективність у порівнянні з плацебо. Рішення про припинення дослідження взяли експерти Незалежного комітету з моніторингу даних після вивчення результатів біопсії пацієнтів, які пройшли експериментальну терапію. Спочатку планувалося завершити роботу в четвертому кварталі поточного року.

У випробуванні розробки взяли участь 283 дорослих добровольця, які страждають на НАЖХП. Поділені на групи пацієнти мали отримувати плацебо або 25 мг обетіхолевої кислоти протягом 72 тижнів. Для оцінки морфологічних змін у печінці пацієнтів використовувалася шкала активності НАЖХП. Обетіхолева кислота – агоніст фарнезоїдного Х-рецептора (FXR). FXR – рецептор жовчних кислот, який експресується в печінці, кишечнику, нирках і жирвій тканини, він є регулятором великого числа генів, відповідальних за синтез і транспорт жовчних кислот, метаболізм ліпідів і гомеостаз глюкози. Також FXR контролює метаболізм глюкози і глікогеноліз печінці, чутливість до інсуліну периферичних тканин. Поширеність неалкогольної жирової хвороби печінки в різних країнах Європи становить 10-24% у загальній популяції населення, 57-74% – серед огрядних людей. У першу чергу розвиток НАЖП пов’язано з інсулінорезистентністю і метаболічним синдромом. Очікується, що через кілька років неалкогольна жирова хвороба печінки стане однією з основних причин пересадки печінки.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ