АктуальноНовини

Костянтин Косяченко про поточну ситуацію на фармринку України

16/04/2014

16 квітня 2014 р в студії телеканалу TVi свою точку зору на поточну ситуацію в фармацевтичній галузі України виклав Костянтин Косяченко, доктор фармацевтичних наук, доцент, глава громадської організації “Українська агенція з оцінки технологій охорони здоров’я”

Коментуючи ситуацію з начебто “відмовою” МОЗ України від сучасних стандартів належної дистрибуторської практики ЄС, пан Косяченко висловив впевненість, що скасування наказу Міністерства охорони здоров’я України № 100 від 05.02.2014 носить технічний характер та не означає зміни курсу вітчизняної фармгалузі на гармонізацію з європейськими стандартами. Він не сумнівається, що найближчим часом у МОЗ буде підписаний новий наказ, який приведе українські Настанови у відповідність до Настанови ЄС від 7 березня 2013 року з належної практики дистрибуції лікарських засобів для застосування людиною (2013/С 68/01).

Костянтин Леонідович підкреслив, що українські фармвиробники, а також відповідні державні установи вже багато років працюють над тим, щоб наші ліки відповідали європейським стандартам. На його думку, Україна в цьому питанні випереджає інші країни СНД років на 10. Поки українським лікарським засобам важко пробитися на ринок ЄС – і через дуже жорсткі вимоги, і через високу конкуренцію, але така мета є, і наполеглива робота в цьому напрямку продовжується.

Наразі з постачанням ліків в Україні є певні збої, в першу чергу, через економічні чинники. Пан Косяченко пояснює, що дефіцит або відсутність деяких препаратів, а також підвищення цін неминуче при зростанні валютних курсів. Подорожчання може з часом торкнутися і вітчизняних ліків – через те, що субстанції для їх виробництва закуповуються за кордоном.

Коментуючи кризу у відносинах України та Росії, яка може вплинути на експорт в РФ українських лікарських засобів, Костянтин Леонідович зазначив, що є багато інших країн, що закуповують ліки українського виробництва (Білорусь, Узбекистан та ін.), а також це спонукатиме наших виробників до подальшого вдосконалення продукції та виходу на ринки ЄС. В Україні вітчизняні ліки зберігають високий попит: вони складають близько 70% всіх придбаних ліків (в упаковках). Значна частина імпортних препаратів може бути замінена вітчизняними аналогами. І це обов’язково треба враховувати при державних закупівлях лікарських засобів.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ