Новини

Майже кожен українець страждає від захворювань ротової порожнини

Новини

Майже кожен українець страждає від захворювань ротової порожнини

20/03/2017

Останніми роками спостерігається значне збільшення основних стоматологічних захворювань серед українців згідно з дослідженнями НМАПО імені П. Л. Шупика спільно з Інститутом стоматології НАМН України. Так у 98,2% у віці 35-44 років виявлений карієс. 8 з 10 людей молодого віку страждають від запалення в тканинах пародонту. Такі показники експерти пов’язують з екологічною ситуацією в країні, незбалансованим харчуванням, а головне, з недотриманням базових звичок за доглядом за здоров’ям порожнини рота.

20 березня – Всесвітній день здоров’я ротової порожнини – привід розповісти про важливість здоров’я порожнини рота і про його безпосередній вплив на здоров’я всього організму, а також нагадати про основні правила гігієни. Спеціально до цієї події компанія Philips у співпраці зі Всесвітньою організацією стоматологів (FDI) презентує результати дослідження про здоров’я порожнини рота жителів різних країн світу.

Згідно з отриманими даними лише 56% людей виконують базову рекомендацію лікарів-стоматологів – чистять зуби 2 рази на день по 2 хвилини зубною пастою на основі фтору. І всього 52% знаходять час для щорічного огляду у стоматолога. Хоча фахівці говорять про те, що з віком змінюється клінічна ситуація в порожнині рота: з’являються проміжки між зубами, куди потрапляє їжа, з’являються пломби, ортопедичні конструкції, а стереотип чистки зубів залишається колишнім – зубна щітка і зубна паста. Тому слід частіше звертатися до лікарів і змінювати засоби догляду за порожниною рота.

Багато людей, наприклад, вважають, що відразу після прийому їжі потрібно чистити зуби, стоматологи ж рекомендують сполоснути порожнину рота водою і тільки через 30 хвилин провести індивідуальну гігієну.

Stomat_Philips1

Stomat_Philips2

Ставлення українців до своєї гігієни і здоров’я порожнини рота не набагато відрізняється від світового тренду. Поліпшити ситуацію допоможе обізнаність українців про важливість здоров’я порожнини рота і дотримання базових принципів гігієни зубів, вважає доктор медичних наук, професор кафедри стоматології НМАПО імені П. Л. Шупика та президент ГО Асоціація стоматологів України Ірина Мазур:

«Якщо говорити про Україну, то на сьогоднішній день стан зубів населення викликає занепокоєння, адже спостерігається тенденція зростання основних стоматологічних захворювань. Практично кожен дорослий українець страждає карієсом або іншими захворюваннями ясен (гінгівіт, пародонтит). Всього у 8-9% дорослого населення дійсно здорові зуби. Варто також відзначити рівень захворюваності серед наймолодших пацієнтів – у 87,9% дітей 6 років діагностовано карієс зубів тимчасового прикусу; у 72,3% дітей 12 років виявлений карієс зубів постійного прикусу.

Хотілося б сказати, що турбота про здоров’я порожнини рота має бути присутня в житті кожної людини на щоденній основі з самого раннього віку. Я рекомендую дотримуватися найелементарніших правил гігієни: двічі в день чистити зуби вранці і ввечері, після їжі по можливості обполіскувати рот за допомогою спеціальних засобів, використовувати електричні зубні щітки – більш ефективні, ніж звичайні мануальні. Технічний прогрес не стоїть на місці, тепер навіть в домашніх умовах ми можемо використовувати більш ефективні засоби індивідуальної гігієни. І звичайно, в разі потреби, раз на 3-6 місяців робити повне обстеження, а також професійну гігієну у лікаря стоматолога. Це допоможе уникнути серйозних проблем не тільки з зубами, але і в цілому убезпечить ваше здоров’я і організм від ускладнень, які викликані захворюваннями ротової порожнини».

Stomat_Philips3

Stomat_Philips4

Всесвітній день здоров’я ротової порожнини проходить щорічно 20 березня. Це привід звернути увагу на своє здоров’я, яке безпосередньо залежить від стану здоров’я ротової порожнини, а також дізнатися про нові технології догляду за зубами і адаптувати під них свої звички. Наприклад, змінити мануальну зубну щітку на електричну. Електрична звукова зубна щітка PhilipsSonicare – рекомендація №1 стоматологів серед звукових зубних щіток.

Джерело: прес-служба компанії Philips

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ