Новини

МОЗ оновило перелік препаратів у програмі “Доступні ліки” (лютий 2018)

Новини

МОЗ оновило перелік препаратів у програмі “Доступні ліки” (лютий 2018)

06/02/2018

Оновлення Реєстру препаратів, що беруть участь в урядовій програмі “Доступні ліки”, від 3 липня 2018 р дивіться тут: https://fp.com.ua/articles/moz-onovylo-perelik-preparativ-u-programi-dostupni-liky-serpen-2018/


Міністерство охорони здоров’я опублікувало новий реєстр препаратів, що беруть участь в урядовій програмі “Доступні ліки”. Ці лікарські засоби пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом 2-го типу та бронхіальною астмою можуть отримати безкоштовно або з незначною доплатою. До оновленого реєстру включено лозартан для лікування серцево-судинних захворювань, а також глібенкламід для лікування цукрового діабету 2-го типу

Завдяки новому механізму ціноутворення (додаткові 5 днів для фармкомпаній для зниження своїх цінових пропозицій), список безоплатних препаратів вдалося розширити додатково на 13 найменувань. В новому переліку від 5 лютого 2018р вже міститься 47 препаратів, що на 100% відшкодовуватимуться за державний кошт.

Переглянути  Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 5 лютого 2018 року

Переглянути відповідні Наказ від 22.01.2018 N 111 “Про затвердження Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 22 січня 2018 року” та Наказ МОЗ України від 05.02.2018 № 177 “Про внесення змін до Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 22 січня 2018 року”

Базова інформація про програму “Доступні ліки”

До оновленого реєстру ліків ввійшло 239 препаратів, на 41 позицію більше, ніж в попередній. Вартість 47 препаратів підлягає відшкодуванню державою в повному обсязі. Реєстр включає інформацію про торгівельні назви препаратів, діючі речовини, форму випуску, дозування, виробника, роздрібну ціну за упаковку та суму доплати.

Відповідно до пункту 15 Порядку, аптекам та їх структурним підрозділам дозволяється протягом 30 календарних днів завершити реалізацію лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, закуплених до дати затвердження оновленого Реєстру із зазначенням цін та процедур відповідно до порядку та вимог, що діяли до дати затвердження МОЗ оновленого Реєстру.

Нагадаємо, що для того, щоб взяти участь у програмі, треба звернутися до свого сімейного лікаря, отримати правильно виписаний рецепт та обміняти його на ліки безкоштовно або з незначною доплатою в аптеці з позначкою “Доступні ліки”.

Перелік аптек, що беруть участь у програмі безкоштовних ліків можна знайти за посиланням: https://goo.gl/cq7BV1.

Відповідно до пункту 14 Порядку визначення розміру відшкодування вартості лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 17 березня 2017 р. № 152, протягом п’яти робочих днів з дати оприлюднення оновленого Реєстру на офіційному веб-сайті МОЗ, тобто в термін з 22.01.2018 до 26.01.2018 (включно), заявники, вартість добової дози лікарського засобу яких у Реєстрі не більше ніж на 5% перевищує таку вартість добової дози лікарського засобу (з однаковою міжнародною непатентованою назвою та формою випуску), що відшкодовується згідно з Реєстром повністю (без доплати), мали можливість повторно подати до МОЗ України документи, зазначені у пункті 8 Порядку, із зміненою оптово-відпускною ціною за упаковку лікарського засобу, яка у перерахунку на добову дозу дорівнює вартості добової дози лікарського засобу (з однаковою міжнародною непатентованою назвою та формою випуску), що згідно з Реєстром відшкодовується повністю (без доплати). МОЗ України за результатами розгляду отриманих документів протягом п’яти робочих днів розглянуло їх та прийняло рішення про внесення змін до Реєстру.

Урядова програма “Доступні ліки” почала діяти в Україні з квітня 2017 року. Державний бюджет 2018 року передбачає 1 млрд грн на реалізацію програми “Доступні ліки”.

Джерело: прес-центр МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ