Новини

МОЗ звітує про перший місяць роботи програми “Доступні ліки”

Новини

МОЗ звітує про перший місяць роботи програми “Доступні ліки”

16/05/2017

У квітні 2017 року в Україні стартувала урядова програма “Доступні ліки”, яка поступово набирає обертів. Активність регіонів в програмі різниться, втім МОЗ робить перші підсумки.

Міністерство охорони здоров’я України розробило та у понеділок, 3 квітня, опублікувало на своєму сайті реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. До реєстру ввійшло 157 торгових назв лікарських засобів від 35 виробників (18 – країни ЄС, 15 – Україна, 2 – Індія та Ізраїль). Наступна дата перегляду реєстру – 1 липня 2017 року.

З 4 квітня розпорядники коштів (органи місцевої влади) почали підписувати перші договори з аптеками, що виявили бажання долучитися до програми.

Станом на сьогодні кількість аптек, що беруть участь у програмі “Доступні ліки” по всій території України вже сягнула 5 тисяч. МОЗ створило карту аптек, що долучилися, щоб кожен міг легко знайти найближчу таку аптеку. Карта постійно оновлюється. Наразі кожна четверта аптека в Україні є учасницею програми.

За кількістю аптек, що беруть участь у програмі, найкраще спрацювали Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Львівська та Харківська області.

Згідно зі звітами, які подали області, за програмою “Доступні ліки” загалом отоварено близько 727 тисяч рецептів. Найбільше у Харківській області – 165 тисяч, Києві – 70 тисяч, Запорізькій області – 47 тисяч, Полтавській – 45 тисяч, Вінницькій – 40 тисяч.

Проаналізувавши звітні дані Міністерство охорони здоров’я зробило рейтинг регіонів за основними показникам реалізації програми (використані кошти, виписані рецепти, відшкодовані кошти, кількість осіб, які отримали ліки тощо). Лідерами програми наразі є Вінницька, Волинська, Кіровоградська, Полтавська, Рівненська, Харківська. Останні в рейтингу Миколаївська, Луганська, Закарпатська, Херсонська області та місто Київ.

Програма “Доступні ліки” насправді працює не для статистики, а для здоров’я людей. Мета програми – забезпечити кожного громадянина України життєвонеобхідними лікарськими засобами, які покращать якість їхнього життя і запобіжать виникненню ускладнень та передчасної смертності. Програма має надати ліки, перш за все, малозабезпеченим пацієнтам, а також полегшити фінансове навантаження на тих, хто має можливість доплатити і придбати дорожчі ліки. Крім того, важливо, що ліки, які беруть участь у програмі, допомагають пацієнтам запобігти ускладненням захворювань та зберегти здоров’я.

До переліку “Доступних ліків” відбирали лише ті лікарські засоби, міжнародна непатентована назва яких є у Національному переліку основних лікарських засобів. Ліки проходили відбір з урахуванням рівнів захворюваності населення, поширеності хвороб та смертності, доказів порівняльної ефективності (результативності), безпеки та економічної доцільності лікарських засобів, а також галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та рівня фінансування медичної допомоги.

subscribe

МОЗ бачить проблеми, що виникають у реалізації програми, і намагається поступово вирішувати їх. Існує побоювання аптек через минулий досвід схожої програми реімбурсації, коли гроші не відшкодовувалася. За перший місяць роботи програми відшкодування вже отримали аптеки у більшості областей. Загалом з початку запуску програми вже використали 3,6% коштів від загальної суми, яку виділив Уряд на реалізацію програми у 2017 році.

Сьогодні маємо певний дефіцит ліків – через великий попит на певні препарати. МОЗ вже провело зустрічі з представниками аптечних мереж, дистриб’юторами, імпортерами та виробниками, щоб оперативно реагувати на такі технічні труднощі. Допомогти ефективніше розраховувати необхідний об’єм виробництва ліків може реєстр пацієнтів. Тому МОЗ спільно з командою розробників «Е-Health» працює над впровадженням такого електронного реєстру. МОЗ продовжує інформувати лікарів про програму.

Інформація про програму постійно оновлюється на сторінці “Урядова програма “Доступні ліки””

Джерело: прес-служба МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ