АктуальноНовини

На Полтавщині стартував пілотний проект державного регулювання цін на препарати для лікування гіпертонії

10/07/2012

9 липня 2012 року у Полтаві відбулася науково-практична конференція, на якій провідні кардіологи обговорили питання впровадження європейського підходу до утворення цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонію з метою підвищення їхньої доступності для населення та зменшення ризику виявлення ускладнень гіпертонічної хвороби була присвячена. Це вже третій захід, присвячений цій проблематиці. Його організатором виступив Національний науковий центр «Інститут кардіології ім. академіка М. Д. Стражеска». Перші два нещодавно відбулися в Миколаєві та Донецьку.

У конференції взяли участь Головний кардіолог Міністерства охорони здоров’я Юрій Сіренко та інші провідні спеціалісти МОЗ України, фахівці Головного управління охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації, ректор Української медичної стоматологічної академії та медичні працівники лікувально-профілактичних закладів області.

Президент Асоціації кардіологів, директор ННЦ «Інститут кардіології ім. академіка М.Д. Стражеска», академік Національної академії медичних наук України, професор Володимир Коваленко зауважив, що артеріальна гіпертензія – одне з найпоширеніших хронічних захворювань людини. За статистичними даними, кожний третій українець хворий на гіпертонію. Щороку її виявляють в одного мільйона наших співвітчизників. Нині в Україні від артеріальної гіпертензії страждає понад 12 мільйонів людей. Аналіз структури загальної смертності населення України свідчить, що дві третини смертей відбувається через хвороби системи кровообігу. Своєчасна діагностика і належне лікування артеріальної гіпертензії, вагомого фактора ризику розвитку серцево-судинних захворювань, внесе суттєві корективі в цю сумну статистику.

Як зазначили учасники конференції, на цю проблему звернуло увагу керівництво нашої держави. Уряд прийняв постанову щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, яка була направлена на збільшення тривалості життя громадян України, його якості та на зменшення смертності. Метою реалізації постанови є також підвищення економічної доступності гіпотензивних ліків для соціально незахищених верств населення.

Головний кардіолог Ю.М. Сіренко у своєму виступі проаналізував стан здоров’я населення України з огляду на хвороби системи кровообігу. Особливу увагу доповідач приділив розвитку серцево-судинної патології, зокрема, структурі та динаміці смертності від інсультів. Він представив офіційні статистичні дані щодо структури смертності в Україні за 2011 рік, згідно яких причиною 66,3% смертей є серцево-судинні захворювання, 13,4% – онкологічні хвороби, 6,3% – нещасні випадки, 3,8% – хвороби органів травлення, 2,7% – органів дихання, 2,1% – інфекційні та паразитарні захворювання, 5,4% – інші причини. Юрій Сіренко звернув увагу на фактори ризику та запропонував заходи для поліпшення ситуації, що склалася в державі. Враховуючи поширення артеріальної гіпертензії та її ускладнень, ефективне проведення профілактичних і лікувальних заходів, державне регулювання цін на лікарські засоби для лікування цієї хвороби сприятимуть збільшенню загальної тривалості життя населення та зменшенню медико-соціальних втрат, пов’язаних з непрацездатністю населення та передчасною смертю.

Також учасники конференції обговорили актуальні питання фармакологічного нагляду за безпекою та ефективністю лікарських засобів для лікування артеріальної гіпертензії, профілактики уражень мозку хворих на гіпертонію, тромбоемболічних ускладнень у хворих на фібриляцію передсердь, лікування артеріальної гіпертензії у хворих на цукровий діабет тощо.

Учасники конференції в ході активної дискусії та обміну досвідом збагатилися певними знаннями, які допоможуть їм у подальшій роботі.[ кстати, если информация на этой странице вам понравилась – нажмите фейсбучный like или гугл +1 вверху страницы – нам нравится такая форма одобрения того, что мы делаем для вас ;) ]

Прес-служба МОЗ України

Підготувала +Олена Новіцька

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ